Hlavní obsah

Silent Stream of Godless Elegy k albu Jiná: S myšlenkou na akustickou desku jsme si pohrávali delší dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silent Stream of Godless Elegy vydávají album Jiná. Dvojnásobní držitelé žánrových Cen Anděl na něm představují starší písně v novém akustickém kabátu. Kromě toho se můžou fanoušci brzo těšit i na další řadovou desku. O aktuálním dění kolem ostravské etno-metalové kapely jsme si povídali s kytaristou Radkem Hajdou a zpěvačkou Hanou Hajdovou.

Foto: archiv SSOGE

Zleva Boris Carloff, Hana Hajdová a Radek Hajda

Článek

Jak jste dospěli k rozhodnutí vydat akustickou desku?

Radek: S myšlenkou jsme si pohrávali už nějakou dobu. Rádi zkoušíme nové věci, snažíme se neustále posouvat a objevovat nové obzory. Pak přišel covid, místo živého hraní jsme najednou seděli doma, a to naše rozhodnutí jen uspíšilo.

I tak jsme si ale dali načas, to je pravda. Přece jen je nám hudba „pouze“ koníčkem, máme rodiny a práci…

V jaké sestavě album, které vyjde v lednu, vznikalo a kdo všechno se na něm podílel? Už první singl napovídá, že na albu bude účinkovat řada hostů, je to tak?

Hanka: Album vznikalo v našem klasickém nástrojovém obsazení, tedy Michal Milták – bicí –, Stanislav Pavlík – baskytara –, Radek Hajda – kytara –, Gabriela Povrazníková – housle –, Michal Sýkora – violoncello – a Pavel Hrnčíř a Hana Hajdová – zpěv.

Více než sto padesát motorkářů v jednom klipu. Singl skupiny Limetall inspirovala poetika filmu Easy Rider

Kultura

Album Jiná je jiné také proto, že se na něm objevuje spousta hostů. Na akordeon nám ve třech písničkách (Pod Babíma horama, Ptakoprav a Sudice) zahrál běloruský hudebník a skladatel Aliaksandr Yasinski.

Vždycky jsem si říkala, že Sudici by mimořádně akordeon slušel, takže je to takový můj malý splněný sen. Na akustickou kytaru hostuje mimořádný Jiřík Kučerovský (Animé, Tomáš Klus), se kterým se dlouho známe, já jsem se s ním už mnohem dříve potkala v kapele Forgotten Silence.

Na klavír zahrál jazzový mág Jan Andr a sbory nám bezvadně zapěli Katka Eichlerová a Tomáš Bečka.

Radek: Při tvoření akustické podoby písní jsme od začátku věděli, že na aranže potřebujeme někoho zvnějšku, abychom jen nepřehráli stokrát omílané metalové kousky.

A Pavel dostal skvělý nápad, abychom oslovili jeho kamarádku a hudebnici Niké Vopáleckou, která je úžasná zpěvačka, klavíristka a skladatelka momentálně studující na Berklee College of Music v americkém Bostonu. A písničky dostaly úplně jiný nádech. Peckovní!

Hanka: Na desce se nemalou měrou producentsky podílel Boris Carloff, se kterým jsme ve studiu Soundevice v Praze natáčeli. Mimochodem si s námi „zabékal“ v I Would Dance. Moc fajn člověk, znají se s Radkem už z gymnaziálních dob v Hranicích. Svět je malý.

Anna K.: S Tomášem jsme držáci

Kultura

Pilotním singlem k albu je písnička Pod Babíma horama, kterou provází i videoklip, v němž tančí Giulia Del Grande a Mark Griffiths. Jak vznikl nápad natočit tento baletní videoklip a jak jste vybírali jeho protagonisty?

Hanka: Chtěla jsem, abychom natočili taneční klip. Měla jsem představu o páru tanečníků, kteří svým pohybem ztělesní námět písničky Pod Babíma horama. Intimita, čistota, touha a bolest v jednom. A to se povedlo.

Mark je již delší dobu náš kamarád a celou choreografii si sám vymyslel na základě informací, které jsme mu k textu písně dali. A já nemám jedinou výhradu. Je to nádherné –a propojení baletu a lidové písně funguje překvapivě parádně. Oba jsou profesionálové každým coulem.

Radek: A baví mě, že v klipu moravské kapely tančí týpek z Liverpoolu a baletka z Milána, toho času oba v angažmá Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě. Jak se nám to krásně protnulo.

Foto: Foto: archiv kapely SSOGE

Hanka Hajdová při nahrávání alba SSOGE Jiná

Pod Babíma horama je jedinou novou písní, jinak bude album obsahovat akustické předělávky starších songů. Jde hlavně o písně, které si vzhledem ke svému charakteru o klidnější verze samy říkají, anebo se fanoušci můžou v tomto směru těšit i na nějaké překvapení?

Hanka: Písně jsme právě vůbec nevybírali my. Jelikož aranže zpracovávala Niké, poslali jsme jí naše songy a ona si zrovna tyhle vybrala a upravila je. Jedinou novou písní je Pod babíma horama. Všechny songy asi budou znít klidněji, protože je to akustické album.

Nicméně snad mohu prozradit, že šokující spíše budou úpravy některých z nich – například I Would Dance je totálně jinde. Velmi mě baví i Tichý zpěv. Naopak Přísahám je hodně podobná originálu. Každá píseň má jiný zvuk a míří do jiného hudebního žánru. To je asi největší překvapení. Kdo by u nás čekal nádech gospelu nebo flamenca?

Chystáte k akustickému albu i nějaké koncerty?

Radek: Ano, na květen chystáme čtyři speciální, ryze akustické koncerty v Ostravě, Praze, Brně a Plzni. Budeme se je snažit zahrát co možná nejvíc „živě“, takže počítáme i s hosty stejně jako při nahrávání desky. Snad se vše podaří domluvit a nacvičit, nebude to úplně jednoduché.

Plánujete kromě unplugged alba Jiná i nějakou novou řadovou desku? Přece jen od posledního alba Smutnice uplynulo už skoro pět let.

Hanka: Určitě. Na řadové desce jsme pracovali průběžně. Momentálně máme rozpracovaných asi šest písní a chystáme se opět spolupracovat s Niké na aranžích. Mě moc baví ten tah, který má Niké v sobě. Je mladá, světová, moderní. Dokáže do našich písní vnést šmrnc nové generace. A to myslím bude další metalové desce slušet.

Zároveň se metaloví fandové nemusí bát, že ztratíme svou tvrdost. A já už i vím, jak se bude další deska jmenovat. Moc se na ni těším.

Beskydský bard Tomáš Kočko vydal nové album Godula

Kultura

Relic Dances fúzují moderní metal s folklórem

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Silent Stream Of Godless Elegy - Navaz

Reklama

Související témata:
Silent Stream of Godless Elegy

Výběr článků

Načítám