Hlavní obsah

Seznamu prestižních památek nově vévodí Křižíkova tramvaj, plzeňská radnice i poběžovický zámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj

Renesanční plzeňská radnice, zámek v Poběžovicích a také stařičká Křižíkova tramvaj z roku 1899, kterou si hýčkají dopraváci v Plzni. Na prestižním seznamu národních kulturních památek přibyly tyto tři nové položky z Plzeňského kraje, ve středu o  nich rozhodla vláda.

Foto: archiv Poběžovic

Poběžovický zámek se dostal na seznam národních kulturních památek.

Článek

„Radnice je po katedrále svatého Bartoloměje a františkánském klášteře nejhodnotnějším objektem v centru Plzně,“ řekl Právu Karel Zoch, vedoucí památkového odboru magistrátu.

„O tom, že by mohla získat tento status, se uvažovalo už od devadesátých let,“ připomněl. Nejde jen o slávu. Městu se budou lépe shánět dotace na případné opravy. Ty už ale nebudou schvalovat památkáři magistrátu. „Budeme mít jen poradní hlas, rozhodování se posune o stupeň výš, tedy na kraj. A případná odvolání bude řešit ministerstvo kultury,“ vysvětlil Zoch.

Foto: Ivan Blažek

Plzeňská radnice

Klíč k dotacím

Nadšení neskrývají v Poběžovicích na Domažlicku. „Tetelíme se radostí,“ uvedla Eva Vondrašová, členka komise pro záchranu tamějšího zámku. Řemeslníci letos opravili další část střechy, barokní schody u vstupu i štít. Náklady se vyšplhaly na zhruba čtyři miliony korun. „Doufáme, že díky titulu dostaneme více dotací a zámek se postupně celý zrekonstruuje,“ doplnil poběžovický starosta Martin Kopecký (Nezávislí pro Poběžovice).

Česko má další zápis na seznamu UNESCO, ruční výrobu skla

Domácí

Už příští sezonu se na památky spojené se slavným rodem Coudenhove-Kalergi podívají turisté. Doteď dovnitř nemohli. „Návštěvníci si zatím prohlédnou tři místnosti a nakouknou do kaple,“ nastínila Vondrašová. Do budoucna plánují, že uvnitř vznikne dokumentační centrum věnované zaniklým obcím Českého lesa, archiv, depozitář, expozice věnované uvedenému rodu i sochaři Janu Brokoffovi, který zde působil.

Historie na kolejích

Křižíkova tramvaj je nejcennějším historickým vozem ve flotile Plzeňských městských dopravních podniků. To ale neznamená, že jen stojí v depu. Při výjimečných příležitostech se s ní mohou lidé projet v ulicích. „Status národní kulturní památky nám sice přinese spoustu úskalí a omezení, na druhou stranu bude možné čerpat dotace na opravy, které nyní připravujeme,“ podotkl Jiří Trnka, technik dopravního podniku.

Foto: PMDP

Křižíkova tramvaj pocházející z roku 1899.

Stavební národní kulturní památku měla Plzeň jen jednu. „Katedrálu svatého Bartoloměje,“ připomněl Zoch. „Určitě by si podobné ocenění zasloužil i františkánský klášter, Velká synagoga a také Brummelův dům od architekta Adolfa Loose,“ uzavřel Zoch. Na seznamu už je i bolevecký statek U Matoušů, ten však spadá do venkovské architektury.

Zapadlý kostel v Lukové se stal mekkou turistů

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám