Hlavní obsah

Šestice zvonů z katedrály svatého Víta opět svátečně rozezněla Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad

Celkem sedm zvonů ukrývá jižní věž katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha v areálu Pražského hradu. Každý týden se rozezní šest z nich, samotné zvonění zajišťuje vždy v neděli, a také při výjimečných příležitostech, dobrovolný spolek zvoníků. Jak se zvoní ve svátek svatého Václava a kolik lidí tunové zvony obsluhuje? Nejen to jsme zjišťovali přímo v katedrále i s kamerou.

Zvonění v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a VáclavaVideo: Novinky

 
Článek

„Jeden zvon samostatně je umístěn v dolní zvonici. To je zvon Zikmund a ten je největší,“ řekl Damián Faber z Metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze. Zikmund se rozeznívá pouze při významných událostech. Jeho zvuk byl slyšet například při inauguraci prezidenta Petra Pavla letos v březnu.

Šestici zvonů přichází do druhého zvonového patra ve věži katedrály rozeznít několik dobrovolníků pravidelně každou neděli. „V neděli zvoníme vždy dvakrát. Vždy před mší a v poledne,“ doplnil Faber.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zvonění ve sv. Vítu

Živé zvonění je přitom rarita, lidskou sílu většinou již zastupuje elektrický pohon. Na Hradčanech to pořád dělají postaru jako před několika staletími.

197 schodů do druhého zvonového patra katedrály šlapou dobrovolníci nejen pravidelně v neděli, ale také při výjimečných událostech, kterou byl například čtvrteční svátek svatého Václava.

„Z těch šesti zvonů patří tři do souboru renesančních zvonů. Ty dva největší, Václav a Jan Křtitel, pocházejí ze 40. let 16. století. Poté je tam ještě Josef, ten je z roku 1602, dále tu visí tři zvony, Marie, Dominik a Ježíš, ty jsou nejnovější, pocházejí z roku 2012,“ vysvětlil zaměstnanec Metropolitní kapituly.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zvonění na sv. Václava

Tyto poslední tři zmíněné byly pořízeny jako náhrada za zvony, které byly zrekvírovány pro válečné účely v první světové válce.

Dramaturgie zvonění

„Každý zvon má nějaké své určení, to znamená, že každá ta příležitost má, lze-li to tak říct, odlišnou dramaturgii. Jan Křtitel je zádušní zvon, Josef je zvon, který se používá jako umíráček, protože svatý Josef je patron dobré smrti, a Václav je nejslavnostnější z těch horních. Samozřejmě ve svátek Václava měl tento hlavní úlohu,“ sdělil Novinkám Fáber.

FOTO: Kostel sv. Haštala v Praze má po 105 letech všechny zvony

Cestování

Při samotném zvonění používají zúčastnění sluchátka nebo špunty do uší. Bez nich je zážitek přímo pod zvony velice intenzivní. Zároveň by zvoníci pro zvuk zvonů měli mít cit. Když se zvoní málo, tak zvon prý takzvaně usíná. Kouzlo zvonění rozhodně nespočívá jen ve fyzické síle.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zvonění sv. Václavem

Mezi dobrovolníky, kteří se pravidelně zvonění účastní, je i Dana Gregorová, která aktivitu bere jako poslání. Zvony chodí rozeznívat již téměř 14 let.

15 aktivních zvoníků

„Já jsem se před těmi čtrnácti lety přišla podívat na vánoční zvonění a pamatuji si to jako dnes. Byla jsem zcela ohromena zvukem, vibracemi, celou tou atmosférou a musela jsem přijít znovu, znovu, znovu a takhle to začalo,“ vzpomněla dobrovolnice.

Aktivních zvoníků je podle Gregorové přibližně patnáct z celkového počtu třiceti. Všichni dělají aktivitu zadarmo. Nedá se specifikovat jejich věkové rozhraní, zvonit chodí dvacetiletí i důchodci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Dana Gregorová se zvonění věnuje několik let

Na dopolední sváteční mimořádné zvonění se jich sešlo přibližně deset. Po úspěšném přibližně patnáctiminutové zvonění následuje vždy podání ruky, krátká debata a zase cesta dolů na třetí hradní nádvoří.

Zvony v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Zikmund - váha: 13 500 kg, průměr dolní části: 2560 mm, rok odlití: 1549

Václav - váha: 4 500 kg, průměr dolní části: 1770 mm, rok odlití: 1542

Jan Křtitel - váha: 3 500 kg, průměr dolní části: 1570 mm, rok odlití: 1546

Dominik - váha: 1 000 kg, průměr dolní části: 1100 mm, rok odlití: 2012

Josef - váha: 350 kg, průměr dolní části: 815 mm, rok odlití: 1602

Marie - váha: 190 kg, průměr dolní části: 670 mm, rok odlití: 2012

Ježíš - váha: 95 kg, průměr dolní části: 530 mm, rok odlití: 2012

Zdroj: katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Na Pražském hradě zazní Válečné rekviem, uvedou ho zvony

Kultura

Do Kutné Hory se vrátily několikatunové svatobarborské zvony, opravovaly se po pěti stech letech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám