Hlavní obsah

Scorpions pozměnili text svého hitu Wind of Change

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Není čas idealizovat si Rusko,“ vysvětluje zpěvák Klaus Meine, proč jeho kapela Scorpions pozměnila text svého největšího hitu Wind of Change. Upravenou verzi slavné balady věnuje Ukrajincům bojujícím na obranu své vlasti proti ruským vetřelcům.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpěvák Klaus Meine stojí v čele skupiny z Hannoveru.

Článek

Písnička Wind of Change je z alba Crazy World z roku 1990, kterého se v celém světě prodalo více než sedm milionů kopií. V době svého vydání se stala hymnou změn, ke kterým docházelo v Evropě během rozpadu Sovětského svazu na počátku devadesátých let.

Text písně vznikl poté, co němečtí hudebníci koncem osmdesátých let navštívili tehdejší Sovětský svaz. Inspirací jim mimo jiné byly změny probíhající ve východním bloku, konec studené války a pád Berlínské zdi.

„Byl to okamžik, kdy jsme všichni, celý svět, s nadějí hleděli na mírovou budoucnost, ve které bychom měli být spolu, místo abychom byli rozděleni válkami a jinými věcmi,“ vzpomíná Meine v rozhovoru pro magazín Loudwire.

Německá skupina tenkrát věnovala sedmdesát tisíc dolarů z prodeje singlu Wind of Change na dětské nemocnice v Sovětském svazu. Učinila tak prostřednictvím tehdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Perebyjnis: Vidíme faktickou porážku Ruska

Domácí

„Celé ty roky jsme vyrůstali ve stínu Berlínské zdi a její pád byl skvělým okamžikem, který změnil celý svět. V minulosti jsme zažili mnoho emotivních chvil, které jsme sdíleli s našimi fanoušky v Rusku. Ale teď vidíme problém v tamním režimu. Mnoho lidí v Rusku nezná pravdu. To jsou fakta, a je nesmírně smutné, když vidíte, co se děje a že umírá tolik lidí. Láme nám to srdce,“ zdůrazňuje Meine.

Kvůli ruské agresi na Ukrajině se kapela rozhodla během nedávných koncertů v americkém Las Vegas učinit gesto podpory napadenému národu a změnit text skladby Wind of Change. Zařadila do něj pasáž, v níž se zpívá: „Poslouchej mé srdce, říká Ukrajina. Čeká na vítr změny.“

Dalším gestem odkazujícím na podporu Scorpions Ukrajině byla kytara Matthiase Jabse přebarvená do modré a žluté barvy.

Dodejme, že kapela z Hannoveru momentálně propaguje své nejnovější album Rock Believer a 26. května vystoupí na jeho podporu i v Praze.

Ukrajinci zveřejnili nové video z tunelů pod Azovstalem

Válka na Ukrajině

Scorpions vznikli již v roce 1965, původně jako školní soubor založený kytaristou Rudolfem Schenkerem.

Profesionální kapelou se však stali hned o čtyři roky později a po rozšíření sestavy o zpěváka Klause Meineho vydali v roce 1972 debutové album Lonesome Crow.

Tato slavná a velmi populární rocková skupina prodala více než sto milionů nosičů a odehrála více než pět tisíc koncertů ve více než osmdesáti zemích světa.

Televize VH1 ji v roce 2000 zařadila na 46. místo v žebříčku sta nejlepších hardrockových interpretů.

Reklama

Výběr článků

Načítám