Hlavní obsah

Tommy a Pentlička stíhají špiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tommy a Pentlička jsou dvě svérázné postavy z knížek spisovatelky Agathy Christie. Manželský pár amatérských detektivů se v jejím díle objevil pětkrát, a to v průběhu několika desetiletí. Svůj první případ řeší krátce po první světové válce, zatímco v příběhu posledním odcházejí v sedmdesátých letech na zasloužený odpočinek na venkov.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Detektivní román N či M? původně poprvé vyšel v roce 1941. Christie se v něm pohybuje ve vodách, které pro ni nejsou docela obvyklé a docela běžné, v oblasti tajných služeb, špionáže a válečných agentů.

V malém přímořském anglickém městě totiž vyvstane podezření, že tu právě v roce 1941 působí dvojice špionů označovaná N a M a že se navíc infiltrovala do tajných služeb. Je tudíž jasné, že odhalit je může pouze někdo, kdo je naopak mimo tajné služby.

K úkolu je povolán Tommy a je zavázán slibem nejvyššího utajení, díky němuž se o celé věci nesmí dozvědět ani Pentlička. Jeho důvtipná žena se ale přece jenom o celé věci dozví, objeví se na místě a pomůže zapeklitý špionážní případ vyřešit.

Příběh N či M? získal v roce 2017 zvukovou podobu coby rozhlasová dramatizace v režii Jaroslava Kodeše. A právě ta se v současnosti dočkala svého vydání. V hlavních úlohách v ní účinkují Robert Jašków coby Tommy a Miroslava Pleštilová jako Pentlička. V dalších úlohách bohatě obsazené nahrávky se představí třeba Aleš Procházka, Ivana Andrlová, René Přibil, Jiří Štěpnička, Zuzana Slavíková a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám