Hlavní obsah

Sběratelé Drtikola a Sudka míří do Brna

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Aukční firma AAA pořádá v neděli v Brně jubilejní 60. dražbu starožitností a umění, která nabídne zejména unikátní soubor prací klasika české fotografie Františka Drtikola (1883–1961).

Foto: Repro katalog, Právo

V pozůstalosti Františka Drtikola, která se bude dražit v neděli v Brně, je i tato zvláštní koláž.

Článek

Jeho tvorba je cenově směnitelnou devizou po celém světě, a to i díky tomu, že Drtikol v roce 1925 obdržel Grand prix na Mezinárodní výstavě dekorativního umění v Paříži, a stal se tak světově proslulým fotografem spojovaným s art-deco.

V nabídce aukce je část Drtikolovy pozůstalosti, jde mimo jiné o originální fotografie z období před 1. světovou válkou, fotografie z 1. světové války, z dvacátých i třicátých let. Pro mnohé bude překvapením autoportrét Drtikola v uniformě rakousko-uherského vojáka.

Fotografickou nabídku nedělní brněnské aukce završí dražba originálních fotografií Josefa Sudka ze slavné sbírky jeho přítele Pavla Parmy. Sudkovy práce mají vyvolávací cenu od 14 do 19 tisíc korun, Drtikolovy snímky začínají na částce zhruba od 2 tisíc korun.

Aukce se v neděli koná v brněnské galerii AAA v Jílové 2. Tato firma už v předchozích letech úspěšně prodala řadu děl klasiků české fotografické školy. Nejdráže prodaným dílem Sudka je Sklenice s odrazem kola, kterou přiklepla v roce 2006 za cenu 100 tisíc Kč. Z Drtikolových fotografií vydražila za nejvyšší sumu v roce 2002 Ležící akt, a to za 70 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám