Hlavní obsah

Sázavafest s Langerovou bez premiéry Helešice

Novinky, aš, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SÁZAVA

Počtvrté se uskuteční tento týden Sázavafest, na němž vystoupí přes 70 kapel včetně Illustratosphery Dana Bárty, BSP a Tata Bojs. Hrát budou i Jiří Schmitzer nebo Karel Plíhal. Číst ze svých děl budou spisovatelé Michal Viewegh a Jaroslav Rudiš. Sázavafest začne ve čtvrtek, ale jeho těžiště představují páteční a sobotní koncerty, kdy se už bude hrát všech třech scénách.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ocelová rozhledna 49 metrů vysoká je nejen dominantou Andrlova chlumu ale také cílem nejtěžších hasičských soutěží v disciplínách TFA.

Článek

Účinkující jsou především domácí, chybět nebudou Wohnout, Priessnitz, Mňága a Žďorp či Vypsaná Fixa, ale přijede i několik zahraničních hostů. Ze Slovenska dorazí Peha, Iné Kafe, Veener a Chiki Liki Tu-a a z Maďarska Remember. Už ve čtvrtek se však představí američtí Lo Dost a v sobotu australští Loonaloop. Také letos má festival s rozpočtem pohybujícím se mezi jedním a dvěma milióny dobročinný charakter. Jeho výtěžek půjde na konto nadace Život dětem, která ho použije k nákupu monitorovacího zařízení pro dorostové oddělení pražské nemocnici Na Karlově.

Helešic odložil premiéru

Odpadlo jedno z lákadel letošního ročníku - premiéra nového souboru bývalého člena skupiny Support Lesbiens, kytaristy Yardy Helešice. "Svou sobotní účast jsem musel zrušit. Nešlo je uskutečnit z organizačních důvodů. Honza Čechtický natáčí novou desku Ohm Square a nemohl to přesunout, má to velmi komplikované hraje s nimi švédský bubeník."

Kytarista alespoň prozradil podobu sólového projektu: "Budu pokračovat v orientaci na písničky, nechtěl bych aby to sklouzlo do taneční hudby, Honza Čechtický by měl jen spoluurčovat formu."

Přestože premiéra je doložena na podzim, návštěvníci Sázavafestu mohou Helešice vidět v pátek: "Vystoupím tam s Alicí Springs. Hrát s námi budou dva členové mojí skupiny, jako obvykle bubeník Jirka Stivín jr. a nově baskytarista Vít Fiala. Ten přišel až nedávno, s Alicí je to teprve jeho druhý koncert. Předtím jsme pět let hráli v triu, Alice na piano, Jirka na bicí a já na kytaru. Ale chtěli jsme zahrát s basou, a tak jsem přivedl Vítka, se kterým připravujeme novou kapelu. Propojuje se to, protože jí rád pracuji s přátel."

Aneta Langerová zazpívá s SPB

Vítězka soutěže Česko hledá SuperStar Aneta Langerová se na Sázavafestu představí v sobotu se svou mateřskou skupinou SPB. Zazpívá s ní ovšem jen tří písně. "Písniček s nimi mám více, ale nechci vystupovat s něčím, co není na desce," uvedla.

Její přístup přijal i kapelník Petr Vlasák: "Kdyby tam vyšvihla hodinový program, co má s námi, tak by to pro nás sice bylo dobré, ale ne pro ni, měla by mít jen jednu tvář."

Langerová však počítá s další spoluprácí se skupinou: "V užší nominaci na desku je patnáct písniček a mezi nimi jsou dvě, které jsem zpívala s SPB. Na desce se ale chci prezentovat trochu jiným stylem, než který jsem dělala s SPB," řekla česká SuperStar. 

"Hráli jsme bigbít, na albu bude pop rock. Pokud bude některá z písniček od SPB vybraná, budou se u ní muset předělat aranže tak, aby souzněly s ostatními skladbami. Jsme ale v časovém presu a mám pocit, že na to nebude čas. S klukama z SPB chci pak ještě nějaké věci udělat," dodala Aneta.

Viewegh bude číst z novějších děl

Zpestřením jsou autorská čtení. Michal Viewegh přiznal, proč se akce účastní: "Jako patriot, doposud jsem nikdy na festivalu nebyl. A ještě nevím, co budu číst, ale vždy se snažím, aby to byly novější věci. Ale ne ty politické."

Doprava a ubytování

Na Sázavafest je možné jet jak vlakem a vystoupit na zastávce Sázava - Černé Budy na trati 212, spoje odjíždí z Prah hl. nádraží a jedou přes Čerčany. Návštěvníkům bude poskytnuta sleva Vlak+.

Z Prahy jezdí ze stanice Skalka také autobusová linka 382, dále lze použít spoje ČSAD z Benešova.

Z dálnice D1 je potřeba sjet na exitu 34 na Ostředek a Sázavu.

Spát lze ve stanovém městečku u areálu festivalu, kde se platí poplatek 30 korun za stan, nebo se lze ubytovat v některém z blízkých campů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám