Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Různé světy v české společnosti – rozdělení, míjení i fragmentarizace

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 24. června 2021

Článek

● Esej politoložky Kateřiny Smejkalové o výsledcích studie Jedna společnost – různé světy; proč se v Česku střetávají a zároveň míjejí skupina „pozitivních“ a skupina „kritických“, jakou obrodu politiky potřebujeme, aby si „různé světy“ mohly porozumět, a v čem se tuzemské štěpení společnosti podobá situaci v zemích západní Evropy?

● Rozhovor s režisérem Vadimem Perelmanem nad jeho snímkem Perské lekce, tragikomedií z koncentračního tábora; proč není špatně smát se u filmu o holocaustu a jak může vymyšlený jazyk zachránit skutečnou historickou paměť?

● Ohlédnutí Terezy Semotamové za životem a dílem nedávno zesnulé rakouské spisovatelky Friederike Mayröckerové; v čem bylo psaní „Grande Dame rakouské literatury“ výjimečné a jak její památku uctil prezident Van der Bellen?

● Sloupek Saši Uhlové o sexuálním násilí a o tom, jak správně formulovat rady dětem, aby se vyhnuly zneužití či později znásilnění

Foto: HBO

Ze seriálu Mare z Easttownu (2021)

● Recenzi Petra Fischera na minisérii HBO Mare z Easttownu; jak se tvůrcům sociálního dramatu s kriminální zápletkou povedlo zachytit „jemné pojivo komunity“ tvořící skutečné srdce Ameriky a čím policistka v podání Kate Winsletové připomíná Johanku z Arku?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám