Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Miloslav Nevrlý o proměnách krajiny a rozverně drzá povídka Ondřeje Hübla

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 3. června 2021

Článek

● Rozhovor se zoologem a spisovatelem Miloslavem Nevrlým; proč bude muset lidstvo zásadně změnit svůj způsob života, jak se vyrovnat se změnami krajiny, kterou považujeme za přirozenou, a do jaké míry dokážeme porozumět ostatním živočichům?

● Text Štěpána Kučery o Marcelu Safírovi, vzácném znalci a příteli hmyzu, a také člověku s pohnutým životním osudem; proč může vědecké uchopení přírody v lidech vzbuzovat pocit vlastnictví a lze v chování hmyzu zachytit stopy důvtipu a vědomosti?

Foto: Wikimedia Commons/Insects Unlocked

Sameček vosy hrabalky

● Rozverně nekorektní povídku Ondřeje Hübla, napsanou pro salonní cyklus na podporu Platformy pro sociální bydlení; jak vypadá „domácí pohoda“ starce s alzheimerem a jak s ní souvisí vševědoucí cirkusový slon?

● Sloupek Štefana Švece o tom, že nemá cenu svůj názor propagovat silou a že je naopak užitečné podpořit své nejradikálnější odpůrce; proč autor po každé přednášce Českého klubu skeptiků Sisyfos dostane chuť udělat si horoskop?

● Text Štěpána Kučery o románu Gábiny Pokorné V hlavě, který byl letos nominován na Cenu Jiřího Ortena; čím jsou „zápisky mladé schizofreničky“ zároveň výsostnou literaturou?

● Krátkou glosu o básnické sbírce Karla Škrabala Nikoho nečekám

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám