Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Rozhovor s Alešem Palánem i vánoční povídka Viktora Špačka

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 21. prosince 2023

Článek

• rozhovor se spisovatelem a publicistou Alešem Palánem nad jeho aktuálními knižními rozhovory Náčelník, Pětadvacet na pamětnou Muž, který sází borovici blatku; čím nás obohacují periferie, proč je v životě důležitá hravost, v čem spočívá osvobozující moc umění a jak nám cesty různého druhu umožňují „nezkamenět“?

• vánoční povídku Viktora Špačka, letošního laureáta Magnesie Litery za prózu, o jednom tragikomickém zimním setkání na autobusové zastávce; jaké jsou „povinnosti slušného člověka“, když ho osloví trochu zakrvácený podivín, který možná potřebuje pomoc?

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Viktor Špaček při přebírání letošní ceny Magnesia Litera v kategorii próza

• recenzi Jana Lukavce na knihu Jana Beneše Koldům Litvínov: Dům jako sociální zrcadlo; jak dopadl experiment poválečných architektů, snaha naplnit heslo kolektivismu „společně jíst, společně se bavit, společně žít“ – a proč skutečné temné období litvínovského Koldomu přišlo až po roce 1989?

• vánoční sloupek Štefana Švece o „štědrovečerní inflaci“; o dětech, které myslí na Ježíškův komfort, když ho v dopisech instruují, z jakého amerického e-shopu má objednat rapperskou mikinu, i o dospělých, kteří by si místo zbytečných dárků mohli pod stromečkem vyměnit tisícovku

• krátké glosy o nově vydaných knihách; jsou to knižní rozhovor Lukáše Senfta s knězem a entomologem Matúšem Kocianem Žehnám veškeré Boží havěti a kniha Wolfganga Schreila Zaříkávač zvířat

Výběr článků

Načítám