Hlavní obsah
Online

ON-LINE: „Ať děláme, co děláme, dobře neprodáme.“ Zemědělci protestují na hranicích i ve městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od čtvrtečního rána demonstrují po celém Česku zemědělci s traktory. Akce je součástí společného protestu farmářů z několika zemí proti přílišné byrokracii, nespravedlivým dotacím z EU a levnému dovozu potravin z Ukrajiny. Farmáři vyjeli k hranicím, ale protestují také v centrech některých velkých měst.

Protest zemědělců v Moravskoslezském krajiVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Plánované protesty vycházejí ze setkání zemědělských organizací s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským z minulého týdne, kdy mu skupiny z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Litvy a Lotyšska předaly své požadavky. Ty zahrnují kompenzace pro zemědělce za dodržení nových pravidel souvisejících s ochranou životního prostředí, úlevy v oblasti byrokracie, zpřehlednění dotačního systému a také lepší regulaci ukrajinské produkce mířící na unijní trh.

Organizátoři ujišťovali, že nechtějí nikde blokovat provoz ani vyvolávat konflikty. Přesto se kvůli přesunu většího množství zemědělské techniky dají očekávat dopravní komplikace.

Protestovat by měli zemědělci v řadě českých měst a také na hranicích. Akci organizuje Agrární komora ČR, do protestů se zapojí i Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství. Tyto hlavní zemědělské organizace se naopak distancovaly od pondělních protestů v Praze.

Do čtvrtečních protestů by se kromě těch českých měli ve svých zemích zapojit i zemědělci ze Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.

Výborný ocenil, že jsou protesty poklidné

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ocenil, že se dnešní protesty českých zemědělců vůči politice Evropské unie až na drobné výjimky odehrávají v poklidu. S některými výhradami farmářů, které se týkají vysoké byrokratické zátěže nebo množství kontrol, souhlasí. Novinářům to řekl na tiskové konferenci v Praze. Stanovisko koaličních partnerů k návrhům na zlepšení stavu českého zemědělství, o kterých minulý týden jednal se zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociací soukromého zemědělství, by měl obdržet do konce tohoto týdne, dodal.

Uvolněný přechod

Protestující zemědělci opustili hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána - Reitzenhain, který směrem na Německo asi na půl hodiny zablokovali. Dopravu z obou směrů pak na místě řídila policie. Z Česka přijelo asi 100  strojů, z Německa asi 60.

Farmáři si předali dary. Češi obdarovali Němce například jablky a pivem ze Žatecka. Předali jim je ženy v tradičních krojích. Gestem chtěli upozornit na to, že problémy, které vedly farmáře k uspořádání protestů, se týkají celé Evropské unie.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Protestní jízda zemědělců z letiště Březno u Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána

Místy se vytvořily kolony

Kvůli protestní jízdě zemědělců se místy vytvořily kolony, výraznější problémy však podle policie zatím nenastaly.

„Nechávali mezi sebou rozestupy, dalo se to objet. Samozřejmě pokud se do toho přimíchal kamion, bylo to horší,“ uvedla k situaci na Vysočině policejní mluvčí Dana Čírtková.

Zejména na frekventovaných silnicích prvních tříd podle ní vznikaly až dvoukilometrové kolony, k žádným nehodám či vyhroceným situacím ale nedošlo. Nyní už je z nich zemědělská technika v regionu vesměs pryč.

Jen menší komplikace v souvislosti s protestem hlásí policie i z dalších krajů.

Na Slovensku hlásí 2200 traktorů

Slovenští zemědělci ve čtvrtek dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi. Podpořili tak akce evropských kolegů proti agrární politice Evropské unie. Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska svolaly přední stavovské organizace farmářů.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) krátce po začátku protestu uvedla, že na silnicích bylo téměř 2200 traktorů. Začátek akce naplánovala až po skončení hlavní ranní dopravní špičky.

„Ať děláme, co děláme, dobře neprodáme.“

„Ať děláme, co děláme, dobře neprodáme.“ Takový transparent vytvořili zaměstnanci Zemědělského družstva v Merklíně na jižním Plzeňsku. Předseda Vladimír Vávra si posteskl nad tím, že vstupní náklady převyšují výnosy. „Situace je dlouhodobě neudržitelná,“ zdůraznil.

Nelíbí se mu cenová politika, ani systém rozdělování dotací. Zemědělské družstvo zaměstnává kolem 60 lidí. Zaměřuje se především na živočišnou výrobu. Chová 850 dojnic a zhruba 2500 ostatního skotu. Prodává mléko a maso.

Také předsedu AG-Produkt ve Šťáhlavech Jaroslava Loukotu trápí ceny. „Děláme za kapitalistické vstupy a za socialistické výstupy,“ podotkl. Nerozumí ani některým nařízením, jimiž se musejí řídit. „Úhory jsou pro mě třeba nepochopitelné. Vždyť o půdu pečujeme, sázíme jetel, hrách, vojtěšku. Nejsme žádní agrobaroni, kteří všechno drancují,“ řekl Loukota.

Zemědělec: Nechápu, co je společná politika, když každý stát má podmínky jiné

K hranicím se Slovenskem v hornaté oblasti Bumbálka v Beskydech vyrazila ve čtvrtek dopoledne třicítka valašských zemědělců s třiadvaceti traktory. Hraniční přechod ve směru na slovenský Makov však na rozdíl od kolegů v jiných částech země nezahradili. Zemědělci zůstali u půlhodinové pauzy, kterou na rozlehlém parkovišti vyplnili svačinou.

„Vadí nám byrokracie Evropské unie a nerovné podmínky v rámci společné zemědělské politiky. Nechápu, co je to společná zemědělská politika, když každý stát má podmínky jiné,“ řekl Novinkám a Právu šéf Zemědělského družstva Ratiboř na Vsetínsku Zdeněk Adámek, který v zemědělství působí od 70. let.

Na poklidné protesty zemědělců na Bumbálce dohlížely čtyři policejní vozy ze Slovenska a České republiky. Při nájezdu od parkoviště na hlavní tah usměrňovali provoz, aby mohli zemědělci s technikou zpátky do svých družstev bez nehody. Někteří z policistů nepohrdli malou svačinou, kterou jim valašští zemědělci nabídli.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Valašští zemědělci vyrazili v Beskydech k hranicím se Slovenskem.

Evropské akce bez dopravních kolapsů

Protesty evropských zemědělců se od rána konají v poměrně omezeném rozsahu a nezpůsobují dopravní kolapsy. Polská média informují o protestech na dálničních tazích po celé zemi i na hraničním přechodu do České republiky Cieszyn-Boguszowice. Ve Francii asi 30 traktorů blokuje logistický sklad firmy Leclerc poblíž Lyonu, uvedla stanice BFM TV.

Řecko pak ve čtvrtek patří hlavně protestujícím včelařům, kteří i v centru Atén žádají po vládě jasnější pravidla pro označování medu, píše server ERT.

3000 kusů zemědělské techniky

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem ve čtvrtek v Česku na protest proti politice EU vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Někteří farmáři protestují také v centrech některých velkých měst. V tiskové zprávě o tom informovala Agrární komora ČR (AK ČR), která se společně se Zemědělským svazem nebo Asociací soukromého zemědělství akce účastní. Do protestu se podle AK ČR zapojilo několik tisíc českých zemědělců. Prezident AK ČR Jan Doležal označil situaci farmářů za „skutečně zoufalou“.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Protestní jízda zemědělců s těžkou technikou, Brno

Přechod Náchod Běloves bez omezení

Bez blokády vlastního hraničního přechodu a dopravy na něm se obešel protest zemědělců z Polska a Česka na hraničním přechodu v Náchodě Bělovsi. Z Broumovska a Náchodska se sem sjelo na padesát traktorů nebo dalších velkých zemědělských strojů.

Po krátkých projevech, které začaly po půl jedenácté, byl protest ukončen a stroje se kolem půl dvanácté začaly rozjíždět od hranic do vnitrozemí.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Zemědělské stroje na hraničním přechodu Náchod Běloves stály pouze v krajních pruzích. Doprava tak omezena nebyla.

Zablokován hraniční přechod v Chotěbuzi

Po čtvrt na dvanáct vyjeli zemědělci směrem k hraničnímu přechodu a pomalou jízdou ho zcela zablokovali. Průjezd potrvá zhruba hodinu, tedy do čtvrt na dvanáct.

Protestující zemědělci zablokovali přechod v ChotěbuziVideo: Aleš Honus, Novinky

Jízda traktorů z Chválenic

Na protestní jízdu zamířili také zemědělci z jižního Plzeňska. Zhruba 30 traktorů a také nákladní vozy vyrazily z areálu ve Chválenicích krátce před 10. hodinou a směřovaly do krajské metropole.

U nákupního centra Olympia, kde je několik kruhových objezdů, na chvíli zpomalily dopravu.

Zemědělci ve ChválenicíchVideo: Novinky

Vozy s hnojem na přechodu v Chotěbuzi

Na česko-polském hraničním přechodu je v odstavných pruzích připraveno několik stovek traktorů a další zemědělské techniky včetně vozů s hnojem, zastoupeni jsou čeští i polští zemědělci.

V 11:15 vozy vyjedou na hlavní silniční tah a několik desítek minut ho budou blokovat velmi pomalou jízdou.

Mezi zemědělci vládne bojová, ale pozitivní nálada. Polští zemědělci připravili i raut s uzeninami vlastní výroby, k dispozici jsou klobásy, párky, chleba se sádlem a také sladké koláče.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Pohoštění, které na hranicích v Chotěbuzi, připravili polští zemědělci

Brnem projíždí asi 80 traktorů

Brnem v tuto chvíli projíždí zhruba osm desítek traktorů a dalších zemědělských strojů. Dopravu ale neblokují, podle policejního mluvčího Pavla Švába zatím nedošlo v moravské metropoli k žádným problémům.

Kolony strojů ještě projedou po Kotlářské ulici okolo sídla Zemědělského investičního fondu a pak by měli zemědělci zamířit zpět na farmy.

Na přechod v Náchodě přijeli farmáři s desítkami traktorů, dopravu neomezili

Na hraniční přechod do Polska v Náchodě dnes po 10:00 přijeli protestní jízdou zemědělci s desítkami traktorů a dalších zemědělských strojů. Dopravu na hraničním přechodu neomezili.

Stroje odstavili před přechodem v pravém silničním pruhu ve směru do Polska. Další dva pruhy zůstaly volné. Protestem chtějí dát zemědělci najevo nesouhlas s agrární politikou Evropské komise. Protest se dnes koná po celé ČR a v jeho čele stojí Agrární komora České republiky.

Kolona se stovkou zemědělců

Zhruba 100 zemědělců jede v protestní koloně na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na místě se setkají s dalšími desítkami německých kolegů. Chtějí si vzájemně předat dary, během té doby, zhruba od 12:00, bude hraniční přechod zcela neprůjezdný.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám