Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Sté výročí vzniku KSČ i architektonické proměny českého venkova

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON

Salon z 13. května 2021

Článek

● Esej politologa Ondřeje Slačálka ke stému výročí založení Komunistické strany Československa; proč máme sklon vytrhávat KSČ a vůbec celé 20. století z tuzemských dějin, jakou roli sehrála ve vzestupu komunistů první světová válka a proč měla nejblíž skutečnému „komunismu“ nakonec solidarita disidentů?

● Text Štěpána Kučery o knize Michaely Hečkové a Matěje Chabery Možnosti vesnice; jak vypadá architektonická proměna českého venkova, proč si naši pozornost zaslouží i vzhled samoobsluh či zastávek, co má architektura společného s ekologií a jaké důvody k naději přináší kniha vzniklá „na pozadí temných kulis pandemických časů“?

Foto: Matěj Chabera

Hasičská zbrojnice v severomoravských Palkovocích

● Recenzi Jana Lukavce na publikaci Hardcore historie od „historického geeka“ Dana Carlina; jak lidstvo formovaly pády civilizací či morové rány, jak se proměňoval pohled na násilí i výchovu dětí, co s námi dělá život v relativním luxusu, v čem se můžeme kulturním dědictvím našich předků inspirovat a v čem radši ne?

● Sloupek Štefana Švece o „masturbaci myší“, ale také o tom, že otázek vyvolávajících hysterické spory přibývá a že i o kontroverzních myšlenkách je užitečné vést nepředpojatou debatu

● Krátké glosy o dvou nových knihách: komiksu Jeffa Lemira Potápeč a publikaci Floriana Illiese 1913. Co jsem ještě chtěl vyprávět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám