Hlavní obsah

Výběr Salonu: Niemi, Anderson, Reiner, Viewegh, Šrut, Miklínová a Balvín

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Losos, kluk ze City, tatínci, maminka a Karel Hynek Mácha.

Článek

Mikael Niemi

Mikael Niemi Muž, který zemřel jako losos

Mikael Niemi Muž, který zemřel jako losos Přeložil Zbyněk Černík.

Knižní klub

Švédský prozaik a dramatik ve svém jediném detektivním románu překračuje kriminální žánr a zamýšlí se nad nezbytností jazykových a kulturních kořenů. Na půdorysu milostné zápletky půvabné vyšetřovatelky z velkého města a hlavního podezřelého (s neoddiskutovatelným motivem k bizarní vraždě místního staříka), však autor s každou postupující stránkou zvyšuje důraz na prostředí Tornedalenu, pohraniční oblasti, obývané rázovitou národnostní menšinou, která vznikla kombinací švédského, finského a laponského etnika. Právě o vraždu této malé kultury tu jde více než o vraždu člověka.

Geraint Anderson

Geraint Anderson Citiboy

Geraint Anderson Citiboy Přeložil Ivan Kytka.

Millenium Publishing

Odpověď na víru v neregulované trhy přinesla finanční krize, o níž stejní experti, které překvapila, říkají, že už končí. Jak to ve světě podobných znalců chodí, vypráví jeden z nich. Jistěže si během několika let přišel na dost peněz, ale ty nezabránily, aby se v něm neozval původní alternativec. A tak Anderson napsal epitaf. Ne bankám, ale společnosti založené na fiktivním kapitálu: Už si nemyslím, že lidé v City představují sami o sobě nějaké zlo. Mnohem spíš jsou jen symptomem ekonomického systému, který, pokud nebude nějakým způsobem regulován, povede nezvratně ke společnosti plné násilí.

Martin Reiner, Michal Viewegh, Pavel Šrut, Galina Miklínová

Martin Reiner, Michal Viewegh, Pavel Šrut, Galina Miklínová Tři tatínci a maminka

Brio

Když je maminka trochu tajemná, a ví to, tak to je k nezaplacení. A toho si děti cení.

Když je maminka trochu tajemná, a ví to, tak to je k nezaplacení. A toho si děti cení. Už jako malé. A co teprve až vyrostou! Ale o tom by mohl být úplně jiný příběh. Maminky s tajemstvím jsou prostě v kurzu pořád. A tatínky maminky taky pořád baví.

Někdy tak moc, že o tom napíší. Jako tři tatínci v téhle knížce, píše se v úvodu knihy, při níž se pobaví děti i dospělí. Právě na hraně mezi oběma polohami, a taky mezi světem komična, kde se maminky bojí slézt ze stromu, a magickým světem strašecích snů se pokoušejí balancovat všichni tři už zavedení autoři. A Galina Miklínová jim k tomu hezky nakreslila.

Jaroslav Balvín

Jaroslav Balvín Mácha: Deníky

Jaroslav Balvín Mácha: Deníky Turistický průvodce

Novela bohemica

Letní román, říká anotace. Hrdinou je Mácha kolem roku 2008. Bydlí v Děčíně, ale to město se mu moc nelíbí. Najde si – to je mu zrovna šestadvacet – pokojík v Roudnici. Sám nebo s Márinkou nebo s Lori nebo s Elou prochází či projíždí na kole či autem Českým středohořím. Je do těch dívek i do krajiny zamilovaný. A pointa tohoto průvodce? Průvodce pointu nemívaj… Hele – klidně žádnou. Zažilas někdy ňákou pointu?… Nejsem Šafránek, abych potřeboval na konci mrtvolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám