Hlavní obsah

Volské oko na mrtvole. Sloupek Štefana Švece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frantz Schmidt byl v letech 1578 až 1617 norimberským katem. Svůj úděl si nevybral, narodil se do katovské rodiny a jiná kariéra pro něj neexistovala. Své řemeslo ale dělal poctivě – dá se říct s láskou. Nepil, vlastnoručně mrskal i méně důležité zločince, které si jinde brali do práce pacholci, a vedl si deník provedených exekucí.

Foto: Wikimedia Commons / Staatsarchiv Nürnberg

Norimberský kat Frantz Schmidt při práci, 1591

Článek

Díky Frantzově deníku – česky vyšel jako Deník norimberského kata (přeložil Antonín Nowak, Ozbrojtese.cz 2022) – máme fascinující vhled do morálky raně novověkého města. Popravit vás tehdy mohli za křivou přísahu nebo za rouhání, vyhnat z města pro to, že jste se vyspali se sestrou své ženy. Za krádeže se věšelo. K alternativním trestům patřilo uřezání uší a prstů nebo vypálení znamení na obě tváře.

Smutné je množství žen, které zabily své čerstvě narozené děti – většinou kvůli hanbě, protože počaly mimo manželství. Některé z nich se po činu šly samy udat, i když věděly, že je čeká stětí mečem.

Strašidelná je frekvence tehdejších poprav. Norimberk měl ve Frantzově době kolem 40 tisíc obyvatel, s okolními městečky dejme tomu 60 tisíc. Takový menší Most. A skoro každý měsíc se tu konala nějaká exekuce, mnohdy vícečetná. Celkově Schmidt za svou kariéru provedl 392 hrdelních trestů.

Piece of shit. Sloupek Štefana Švece

SALON

Mnohé z jeho zápisů jsou fascinující miniatury tvořivosti lidského zla, které by si zasloužily vlastní kramářskou píseň: Claus Renckhart z Veilsdorfu, vrah. (…) Třetí vraždy se dopustil v horách v mlýně zvaném „Liščí mlýn“, který přepadl spolu se svým společníkem. Mlynáře zastřelili, mlynářovu ženu a služebnou donutili, aby jim byly po vůli. Pak je přinutili, aby na tuku usmažily několik vajec, která on položil na mrtvé tělo mlynářovo, a přinutil mlynářovu ženu, aby je z něj spolu s ním jedla. Také kopal do mrtvého mlynářova těla a říkal u toho: „Tak co, mlynáři, jak ti to chutná?“ (…) Za tento skutek byl popraven lámáním kolem.

Příběhy za jinými zápisy naopak skoro rozesmávají: Pastýř z Weyeru dva roky předstíral, že je domovním duchem. Tahal lidi za hlavy, vlasy a nohy, když spali, aby se báli vycházet. Mohl tak tajně líhat s dcerou sedláka. Byl vymrskán pruty za město.

Na konci kariéry Frantz jako první norimberský kat v dějinách zažádal o to, stát se měšťanem – a městská rada mu vyhověla. V důchodu pak dokonce napsal císaři Ferdinandovi II., aby byla jeho rodina zbavena hanby. Argumentoval tím, že za svůj život ulevil díky svým anatomickým znalostem nejméně 15 tisícům lidí jako ranhojič, a to je mnohem víc, než kolik lidí zabil. I císař jeho žádost posoudil kladně.

Frantz Schmidt tedy svou rodinu nakonec zbavil katovského jha. Byl to úspěšný závěr kariéry přičinlivého muže.

Reklama

Související články

Piece of shit. Sloupek Štefana Švece

Americký zpěvák Sueco má půvabnou píseň s názvem POS. POS znamená Piece of shit (Kus hovna). O samotném autorovi se v ní zpívá: Jsi kus hovna, / když se...

Neslyšení. Sloupek Štefana Švece

Po TikToku běhá půvabné video – matka na něm své náctileté dceři předává hrnec. „Je to horký zespoda,“ říká. Dívka kýve, jako že rozumí, a bere hrnec holýma...

ADHD. Sloupek Štefana Švece

Na škole nás učili, že sloupkař-profík dovede napsat dva tisíce znaků o čemkoli. Prostě o tom, co se mu náhodou postaví před čumák.

Výběr článků

Načítám