Hlavní obsah

Štefan Švec: Snobové a ananas

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku června umřel Sam Panopoulos, vynálezce pizzy Hawai (té se šunkou a ananasem). Pánbůh mu dopřál požehnaných a zasloužených 83 let. Jeho pizza už půlstoletí rozděluje lidi v bohatých zemích na ty, kdo ji milují, a na ty, kdo by ji nejradši zakázali. Rozumějte: ne že ji prostě nejedí. Mají ji za zločin a apokalypsu vkusu. Na počest Sama Panopoulose bych rád tyhle lidi označil za ťulpasy.

Foto: Olga Dubravina, Profimedia.cz

Pizza Hawai

Článek

Strávil jsem spoustu času snahou zjistit, co lidem na pizze s ananasem vadí. Progooglil jsem desítky internetových stránek. Dozvěděl jsem se, že: a) havajská pizza není z Havaje, vymysleli ji v Kanadě; b) ananas nepatří do tradičního setu pizzových chutí; c) ten ananas je TEPLÝ!; d) je to prostě hnus. Inu: a) španělský ptáček taky není ze Španělska a jíme ho; b) s tímhle přístupem by nikdy nikdo nevymyslel ani nutellu, protože čokoláda taky nepatří do tradičního setu chutí mazaných na rohlík; c) teplé ovoce se jí v desítkách jiných jídel; d) běžte se vycpat.

Crocsy, měkké plastové boty děravé jako ementál, byly v roce 2004 cool a v roce 2008 out. Bylo to proto, že jich bylo všude moc. Ponožek v sandálech už u nás zdaleka moc není, ale zastydlí manažírci vkusu mají pořád pocit, že je vtipné, když se nad nimi ušklíbnou. I tady jsem se snažil zjistit, co je na téhle kombinaci principiálně špatně, ale ani po pětadvaceti letech šikany to nikdo není schopný zdůvodnit. Parta lidí se prostě rozhodla, že ponožky v sandálech jsou automaticky vidlácké, a vnutila to ostatním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Abyste rozuměli, nemám nic proti šikaně něčeho nehezkého, když má důvod. Tanga, která lezou z bokovek, jsou příšerná, protože holkám opticky vytahují nahoru zadek a dělají z něj tvarohovou hroudu. Zpěvačka Olivie Žižková má legrační texty s těmi nejblbějšími gramatickými rýmy a její muž Jan zkouší rapovat, aniž by cokoli tušil o tom, kde je v češtině přízvuk. Některé věci si prostě šikanu zaslouží.

Když se ale přidáte k davu ostouzečů čehokoliv a neznáte jediný reálný důvod, je to průšvih a měli byste se jít proplesknout do koupelny.

A teď doufám, že mi nějaký estetický guru vysvětlí, co je blbě na špagetách s kečupem a sýrem, na Fiatu Multipla a na nátělnících. Díky.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Buď svůj penis

Na stránkách smysl.com se píše: „Mužská iniciace dělá z chlapců, mužíčků a mužů skutečné MUŽE.“ MUŽE s velkým.

Štefan Švec: Nobíhemík

Když si Stanislav Gross nechal kolem dálnic pověsit billboardy Myslím to upřímně, byla to nová úroveň pokrytectví. Když se po Brně prochází banda nácků...

Výběr článků

Načítám