Hlavní obsah

Štefan Švec: Negativní básníkologie

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko říct, jaký je český básník. Možná je, tak jako v negativní teologii, snazší ukázat, jaký český básník není. Zkusme to ve světle událostí uplynulých týdnů.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Zemřela Věra Jirousová, zemřel Arnošt Lustig. Český básník (a český spisovatel obecně) tedy není nesmrtelný.

Knihkupci a nakladatelé spustili kampaň proti zvýšení DPH u knih. Čeští básníci nespustili nic, což se dá z hlediska negativní básníkologie vykládat dvojmo: 1) Básníci necítí solidaritu s knihkupci ani s nakladateli a nehodlají se pouštět do nezodpovědného odporu vůči čemukoliv. 2) Čeští básníci nejsou na knižním průmyslu závislí. Zvýšení daně je jim putna, protože knížky stejně neprodávají a celý svůj náklad musejí vždy namáhavě rozdat.

Básník Jan Těsnohlídek publikoval ve čtrnáctidenníku Tvar text nazvaný Rasistická poezie. Básníci Jaromír Typlt, Jonáš Hájek a Martin Langer zveřejnili ve stejném časopise dopis, kde Těsnohlídka odsuzují. Jan Těsnohlídek v reakci na to spálil knížku Jaromíra Typlta, nechal se při tom nafotit a fotky rozeslal po Facebooku. Od té doby se Typlt a Těsnohlídek urážejí v e-mailech. Případ je pro básníkologa jasný. Rasista obvykle sám sebe za rasistu nepovažuje a těžko by svůj text nazval Rasistickou poezií. Báseň na několika místech ironizuje sama sebe a hraje si mnohem otevřeněji, než by jakýkoliv rasistický manifest unesl. Básníci (autoři protestního dopisu) tedy neumějí číst. Jejich protistrana zase nemá historické povědomí (pálit knížku v reakci na nařčení z totalitního myšlení není moc chytré), ani velkorysost a smysl pro humor. Těsnohlídek se mohl přemalovat na černo, mohl Typlta navrhnout na ombudsmana nebo ho oslavit básní jako inkarnaci Martina Luthera Kinga. Mohl cokoliv, co by mělo trochu vtipu, a tím by vyhrál. Místo toho spálil knížku.

Prezident Václav Klaus se zastal Ladislava Bátory, bývalého hejtmanského kandidáta Národní strany, a přihlásil se k některým jeho názorům. Když Klaus s Bátorou v pěkné ukázce binárního myšlení oddělovali dobro od zla, semleli kde co, Halíka, segedín, kondomy i Jarmilu Šulákovou. Jen na básníky úplně zapomněli. A to je vrchol negativní básníkologie. Pro některé lidi básníci prostě neexistují.

Reklama

Související články

Štefan Švec: PPP

Salon ve svém vánočním čísle publikoval básničku Byl jsem tady, přijdu zas, / připrav píču. Fantomas. Šlo o ukázku dětské folklórní poezie. O ukázku toho, že...

Štefan Švec: Dovezte soby

Když si sednete do rychlojídelny v Ikee, visí tam ohromný nápis Smaklig maltid!. Jasně, Dobrou chuť tam napsali taky, ale Smaklig maltid! je tučně.

Štefan Švec: Pod cenou

Magnesia Litera prý letos vyhlásí Knihu desetiletí. Bude to rozhodně pěknější podívaná, než byla Miss desetiletí, neboť knížkám se za deset let míry nemění.

Arnošt Lustig: Tenkrát a teď

Pro mě je minulost přítomnost. Tenkrát je pro mě teď. Minulost byla tak výrazná, že všechno měřím válkou. Přijdete ke mně, nikdy jsem vás neviděl, podívám se,...

Výběr článků

Načítám