Hlavní obsah

Podzim života k „nezaplacení“. Sloupek Apoleny Rychlíkové

Právo, Apolena Rychlíková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi, kteří postávají ve frontě na balíčky z potravinové banky, jsou nejčastěji zastoupeni senioři a seniorky. S taškami na kolečkách pokorně čekají, až na ně přijde řada. Někteří z nich si prohlížejí bedny s oblečením, které je na místě taky k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Apolena Rychlíková (1989) je dokumentaristka a publicistka.

Článek

V běžném balíčku potravinové banky bývají především trvanlivé potraviny: mouka, rýže, těstoviny, nějaké ty konzervy. Když se do banky dostane ovoce a zelenina, rozdávají se samozřejmě i ty. Stejně jako mléčné výrobky. Někteří z přítomných třeba měsíc neviděli maso nebo vůbec nějak plnohodnotnou a vyváženou stravu. Na řadě z nich je to vidět.

Podle Věry Doušové, která dlouhé roky vede pražskou potravinovou banku, tvoří dnes lidé v seniorském věku více než třetinu všech klientů. A poslední čísla ukazují, že vzhledem k energetické krizi bude seniorů pod hranicí chudoby, kteří si nebudou moci dovolit třeba ani jídlo, ještě řádově přibývat. Hrozí totiž, že se kvůli zdražování energií do problémů dostane až čtvrt milionu seniorských domácností – to jsou stovky tisíc lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Doušová z pražské potravinové banky

Česko momentálně nejvíce drtí inflace a energetická krize, jejíž dopady pociťují v prvé řadě ti nejzranitelnější. A senioři a seniorky mezi ně patří.

Už dlouhodobě na to upozorňují různé organizace, které se jejich situací zabývají. Spadnout do bídy je s nástupem do důchodu stále běžnější, nejvíce ohroženy jsou osamělé seniorky, které po smrti partnerů přestávají zvládat platit základní položky: bydlení, jídlo, energie.

Odborníci a odbornice varují, že masivní zdražování bude na lidi v penzi dopadat dál. Už dnes přitom senioři a seniorky tvoří celou pětinu všech, kteří jsou nuceni dlouhodobě žít na ubytovnách. Každá čtvrtá seniorská domácnost na bydlení vynakládá více než 40 procent svých příjmů. Jedná se až o 150 tisíc domácností.

Těžký rok 2022. Esej sociologa Daniela Prokopa

SALON

Podzim života je období, které si obecně idealizujeme – po letech těžké dřiny přichází zasloužený odpočinek. V Česku to ale pro stále více lidí neplatí. Čím víc se člověk blíží odchodu do důchodu, tím silněji vnímá stáří jako strašáka, zvlášť pokud si z obecně nízkých českých mezd nezvládl dost našetřit a hrozí mu propad na sociální dno, kde zbývají jen fronty před potravinovými bankami a nedůstojné ubytovny.

Kromě toho, že je to skutečně depresivní výhled, je to taky značně nespravedlivé. Lidé v pozdní fázi svého života si rozhodně zaslouží víc.

Reklama

Související články

Černý pátek. Sloupek Apoleny Rychlíkové

V první půli listopadu se každoročně všude po internetu i na billboardech začnou objevovat reklamy na Black Friday. Alzák skřehotavým hlasem křičí z obrazovek...

Těžký rok 2022. Esej sociologa Daniela Prokopa

Petr Fiala ve svém prvním premiérském novoročním projevu správně pojmenoval tři hlavní výzvy „těžkého roku“ 2022 – pokračování epidemie, ceny energií...

Výběr článků

Načítám