Hlavní obsah

Rubensův rok odstartoval o víkendu v Antverpách a Lille

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANTVERPY

Letos byla kulturním městem Evropy vyhlášena severofrancouzská metropole Lille. Zdejší Muzeum krásných umění vlastní rozsáhlou kolekci obrazů barokního mistra Petra Pavla Rubense (1577 - 1640), a tak se jednou z hlavních akcí stala jeho výstava, otevřená tento víkend. K Lille se kulturou připojily i Antverpy, kde Rubens trvale žil a maloval.

Foto: Stanislav Stebila

Za tým Miroslava Sýkory děkujeme CK Exim Tours,odbornému týmu terapeutů-Monice Mandovcové a Přemyslu Mikolášovi, Jaroslavu Matýsovi předsedovi ADDP.

Článek

Obě města se snaží, aby kdysi slavný umělec znovu stanul na výsluní. Znovuobjevený Rubens, tak zní podtitul všech akcí. Moderní doba mu příliš nepřála, zato ještě 19. století ho obdivovalo. Organizátoři se proto věnovali těm stránkám Rubensova díla, které jsou pro nás dnes nejatraktivnější.

V Lille základní kostru expozice tvoří obrazy a kresby, které nejautentičtěji představují Rubensův osobitý styl. Malíř měl totiž velkou dílnu a mnohdy dělal jen skici kompozic, které pak na obrovská plátna převáděli jeho učedníci a pomocníci. Jeho vlastní díla však nesou punc geniality.

V Antverpách je na speciální výstavě Rubens představen coby sběratel a obchodník s obrazy. Jeho rozlehlý dům je od víkendu vyzdoben uměleckými díly, která si malíř kupoval při svých cestách po celé Evropě. Mistr sbíral nejen současníky, ale i Tiziana a také antické sochy a kameje.

Antverpské Muzeum krásných umění jako poctu Rubensovi připravilo reprezentativní výstavu o vlámské krajinomalbě 16. a 17. století, která tu v květnu odstartuje druhý poločas Rubensova roku. Expozice 160 mistrovských děl od Bruegela po Rubense je putovní a čeští diváci ji mohou nyní až do 12. dubna vidět ve vídeňském Uměleckohistorickém muzeu.

Celé Antverpy v těchto týdnech žijí Rubensem. Pro turisty jsou připraveny speciální procházky po malířových dílech, které zůstaly ve zdejších kostelech a muzeích. Belgičané otevřeli speciální internetovou stránku (adresa: www.rubensonline.be), kde je kompletní vědecký katalog jeho prací včetně barevných reprodukcí - skvělý počin, bohužel s texty jen ve vlámštině.

Kromě Lille a Antverp se k Rubensovi letos přihlásil i Janov, kde malíř krátce žil během svého delšího italského pobytu. Za čtrnáct dní se ve zdejším Palacco Ducale otevírá přehlídka pod názvem Rubensova doba.

Hlavní výstavy Rubensova roku:

Lille: Petr Pavel Rubens - dílo, Palais des Beaux Arts (6. 3. - 14. 6.), Antverpy: Rubens jako sběratel, Rubenshuis (6. 3. - 13. 6.), Vlámská krajinomalba, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (8. 5. - 1. 8.), Janov: Rubensova doba, Palazzo Ducale (20. 3. - 11. 7.).

Praktické informace: www.rubens2004.be.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám