Hlavní obsah

Rok 1989 očima fotografů na pražské Staroměstské radnici

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na tři sta fotografií 22 fotografů představuje na pražské Staroměstské radnici formou reportážních dokumentů listopadové události roku 1989. V preludiu je výběr snímků o německém exodu v létě 1989, kdy se přes Česko snažili východoněmečtí občané dostat do SRN. V ulicích Prahy se objevovala opouštěná auta značky trabant a část uprchlíků stanovala na zahradě západoněmeckého velvyslanectví.

Článek

Výstava dokumentuje i osudový okamžik 20. století – pád berlínské zdi –, který zachytili českoslovenští fotografové. Největší část je pak věnována sametové revoluci, zejména jak se odehrávala v Praze na Národní třídě, na Václavském náměstí a na Letné.

Citlivě vybraná a emotivní kolekce s řadou vynikajících reportážních snímků předních osobností české fotožurnalistiky je otevřena do 14. října. Dominuje jí snímek Václava Havla objímajícího Alexandra Dubčeka. Pořadatelem výstavy je Czech Photo a Hlavní město Praha a kurátorkou renomovaná odbornice Daniela Mrázková.

Reklama

Výběr článků

Načítám