Hlavní obsah

Richard Müller: O ničem takovém bych si ani nedovolil snít

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek zahraje Richard Müller V Praze v T-Mobile Areně své písničky v neomšelých koncertních verzích. Jeho české turné k desce "44" pokračuje i po dalších místech. Na svém turné si zahraje Richard Müller s americkými muzikanty.

Článek

Jak bude pražský koncert vypadat?

Z desky "44" budeme hrát pět písniček. Dalších patnáct bude průřezem dvaadvaceti let, během nichž se touto profesí živím. Přiznám se, že mi vždy záleželo na tom, aby koncertní verze skladeb vypadaly jinak než albové.

Možná to publikum tak nadšeně nepřijímá, protože si třeba chce poslechnout písničky v úpravách, které důvěrně zná. Já ho ale považuji za vyspělé a intelektuálně zdatné a jsem přesvědčen, že každý z diváků bude umět ocenit to, že se skladby někam posunuly. Přiznám se upřímně, že se těším na každého jednotlivého diváka, protože je to zázrak.

Uvědomte si, že žádné takové hudební spojení se v československé pop music nikdy předtím nesešlo a velmi pochybuji o tom, že se to v budoucnu stane.

Splnil se vám sen?

Ne, nesplnil, protože o něčem takovém bych si nikdy v životě snít nedovolil.

Jak na probíhajícím turné s americkými muzikanty Omarem Hakimem, Hiramem Bullockem, Willem Lee a Mikem Caffreyem souzníte?

Mám možnost hrát s těmi nejlepšími na světě a podle toho to vypadá. Základní rozdíl mezi nahráváním mého posledního alba "44" a koncerty je, že desku jsme točili postupně, každý muzikant přišel do studia v jiném čase, ovšem na koncertech hrajeme společně. Přibyl klávesista, kterého vybral Hiram Bullock. Jmenuje se Clifford Carter a je fantastický.

Bude na pódiu kromě vás a amerických hudebníků ještě jiný slovenský nebo český muzikant?

Objeví se tam nejspíš producent alba Henrich Leško. Je něco jako nehrající kapitán. Řídí zkoušky, neboť má angličtina by nám v komunikaci jen ubírala čas a energii.

Jak složité je starat se o pobyt a pohodu špičkových amerických muzikantů na Slovensku a v Čechách?

To mají na starost speciální agentury, ovšem pokud vím, požadavky muzikantů nejsou nijak nadstandardní. Ani se mi nezdá, že by u nich fungovaly hvězdné manýry. Má komunikace s nimi je vyloženě na přátelské úrovni, trávíme spolu s výjimkou noci všechen čas. Noc máme každý pro sebe, protože ani jeden z nás už není rocker v pravém smyslu slova. Je to taková nenucená a z mého pohledu velmi spontánní kamarádská party.

Hovořili jste už o případné další spolupráci?

Nic konkrétního nedomlouváme, jelikož by to nebylo k věci. Obsah dalších desek už mám promyšlený a vím, že se budu ubírat jiným směrem. A kdyby se něco změnilo, technika je dnes tak mocná, že spojit se s někým na druhém konci světa je otázka sekund.

Reklama

Související témata:

Související články

Richard Müller nazval desku 44 podle svého věku

U příležitosti úterních čtyřiačtyřicátých narozenin vydává slovenský zpěvák Richard Müller album s příznačným názvem 44. Nepředvádí na něm nic nového, dokonce...

Výběr článků

Načítám