Hlavní obsah

Repríza Nemocnice na kraji města lákala

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní první díl reprízované Nemocnice na kraji města sledovalo podle ATO - Mediaresearch 48,7 % televizních diváků, tedy 1,7 miliónu lidí, a to přesto, že ho televize od doby vzniku opakovala celkem pětkrát. Zábavný pořad s domácím videem Natočto! na Nově si vybralo 31,3 % a Komisaře Rexe na Primě 15,2 % publika.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Na reprízu Nemocnice na kraji města po 20 týdnech naváže pokračování, které dokončil režisér Hynek Bočan. Čím byl seriál tak přitažlivý, že na jeho postavy diváci vzpomínají? "Vztahy, lásky a intriky táhnou seriál. A taky starosti všedního dne. Věděl to Jaroslav Dietl a ví to i scenárista pokračování Petr Zikmund," říká dramaturg Ivo Pelant.

Nemocnice se stala legendou šikovně líčenými konflikty mezi lékaři i střety s pacienty, ale také dobře napsanými postavami. K jejich popularitě pak významně přispěli herci, ať už jde doktora Strossmayera v podání Miloše Kopeckého, nebo zdravotní sestru Ivy Janžurové. Ladislava Chudíka dokonce provází jeho primář Sova dodnes - využila toho dokonce i farmaceutická firma a obsadila ho do reklamy.

"Navázat na tento seriál bylo riziko. Ale diváky bude určitě zajímat, co se stalo s postavami, které přirozeně zestárly, co dělají děti, které se v prvních dílech narodily," míní producentka Helena Slavíková.

Stejné postavy

Do seriálu se vrátily téměř všechny původní postavy - primář Blažej Josefa Abrháma, doktor Cvach Josefa Vinkláře, sestra Ina Andrey Čunderlíkové i penzionovaný primář Sova, přestože ten jen v několika dílech. Napodobovat Dietla by nemělo smysl, a tak si scenárista Petr Zikmund vymyslel nový, původní příběh.

"Dietlovy postavy jsou stejně životné jako skuteční lidé, které znáte, na které vzpomínáte. Stanovil jsem si takové velmi obecné pravidlo. Po tak dlouhé době se mění všechno možné, až na jedinou věc, a tou je základní rys charakteru," vysvětluje.

Pokračování dominuje privatizace

Děj se točí hlavně kolem začínající privatizace, se kterou přichází Karel Sova a jeho žena Kateřina. Kdysi začínající lékařka Eliška Balzerová se dostává do věku pro ženu kritického, její přítelkyni Janě Štěpánkové zemře na oddělení muž, který je utajovaným otcem její dcery, a vrchní sestra Iva Janžurová řeší milostné problémy svého již dospělého syna. Nečekanou kariéru udělal bývalý muž Blažejovy ženy Jaromír Hanzlík a v lidsky složité situaci se vrací i profesor František Němec, dávný nápadník Elišky i Jany.

Nových třináct dílů však vypráví hlavně o nových generacích. Primář Blažej má hned tři děti, syna (Saša Rašilov) a dceru (Tatiana Vilhelmová) z prvního manželství a mladšího syna Jana.

Tvůrci pokračování doufají, že si mladé postavy i herce diváci oblíbí podobně jako nejstarší generaci. Režisér Hynek Bočan věří, že vybírali dobře i typově. "Například pro roli staršího Blažejova syna z prvního manželství jsme oslovili Sašu Rašilova. Když jsme jednali s panem Abrhámem o jiných věcech, přišla samozřejmě řeč i na staršího syna a on navrhl, zda by to nemohl být právě Rašilov," říká Bočan.

Jak se rodila Nemocnice

Dvacetidílná Nemocnice na kraji města byla 24. seriálem Československé televize a devátým z pera Jaroslava Dietla. ¨

Natáčení první, třináctidílné série začalo v roce 1976. Primářem Sovou měl být Karel Höger. Půl roku po začátku natáčení však zemřel, a tak byl narychlo vybrán slovenský herec Ladislav Chudík.

Premiéra první, třináctidílné série se začala vysílat 5. listopadu 1978, o tři roky později, rovněž v listopadu, měla premiéru druhá, sedmidílná série.

Do roku 2001 reprízovala televize první sérii celkem pětkrát, druhou část pak čtyřikrát. Naposledy v roce 1996.

Iniciátorem pokračování byl český emigrant žijící v Německu Borek Severa. Magdalena Dietlová zpočátku nechtěla dát k pokračování souhlas. Protože ČT na nabídku nereagovala, práva koupila ČNTS a vyrobila prvních šest scénářů. Po rozchodu Vladimíra Železného s ČNTS prvních šest scénářů Severa odkoupil a prodal je ČT. Zbývajících sedm dílů vzniklo už v její tvůrčí skupině.

Na podobu pokračování seriálu dohlížela Magdalena Dietlová a její poradce Ivo Mathé.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká televize připravuje nové seriály

Seriály přitahují diváky k obrazovkám jako magnet a ČT si toho je vědoma. Dlouho ohlašované pokračování kdysi velmi populární Dietlovy Nemocnice na kraji města...

Výběr článků

Načítám