Hlavní obsah

Česká televize připravuje nové seriály

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriály přitahují diváky k obrazovkám jako magnet a ČT si toho je vědoma. Dlouho ohlašované pokračování kdysi velmi populární Dietlovy Nemocnice na kraji města odvysílá ČT na podzim, další seriály by se mohly objevit už příští rok. Letos jich natáčí celkem osm.

Foto: MP F-M

Ilustrační fotografie

Článek

"Diváci mají prostě české seriály se známými herci rádi. Jsou to většinou nejvyhledávanější dramatické pořady," říká programová ředitelka ČT Markéta Luhanová. Pokud dokázala ČT v poslední době konkurovat komerčním stanicím, zejména nejsledovanější Nově, bylo to právě vlastním seriálem. Diváci si nejvíc oblíbili příběhy, které znají z vlastního života.

Česká současnost: satelitní městečko i náměstí

Režisér Karel Smyczek točí poblíž Prahy a ve Slaném třináctidílné Místo nahoře. Příběhy lidí, kteří se nastěhují do nového satelitního městečka, pro něj psali tři scenáristé.

"Taková vznikající komunita je vděčnou scénou pro nejrůznější konflikty a situace," míní Smyczek. Do nových domů se nastěhují nejen ti bohatší, ale i rodina, která se kvůli vlastnímu domu vydá ze všech peněz a ještě si musí vzít hypotéku. Seriál by sice neměl být úplně vážný, ale také ne karikatura. "Některé postavy k tomu svádějí, jako například podnikatel v podání Tomáše Hanáka," dodává režisér. Nerad by však sklouzl k laciné komunální satiře a věří, že v seriálu vychází humor spíš ze situací, ve kterých se jeho postavy ocitají.

Hlavní roli novináře hraje Ondřej Vetchý, jeho ženu, rovněž novinářku, Bára Munzarová. Miroslav Táborský je strojní opravář a jeho manželka, vědecká pracovnice Simona Stašová se usilovně snaží proniknout do "vyšších kruhů". Vilma Cibulková si zahraje veselou vdovu a Veronika Gajerová největší intrikánku v okolí. Smyczek obsadil snad všechny populární herce (zahraje si i Josef Somr, Jiří Schmitzer a Bohumil Klepl).

Někteří z nich si ale vyzkoušeli podobný typ práce poprvé: "To je třeba Tomáš Hanák, pro něj je to nová parketa. Jiří Lábus mi zase řekl, že od Rumburaka nepotkal takového padoucha, jakého hraje v mém seriálu." Točit se bude ještě v listopadu a celé příští prázdniny stráví režisér ve střižně. Seriál bude hotový koncem příštího roku.

Populární herci: polovina úspěchu

V Žatci právě televizní štáb dokončuje seriál o životě na malém městě. Náměstíčko napsal Jan Míka, u diváků jeden z nejúspěšnějších televizních scenáristů devadesátých let. Jeho seriály Život na zámku a Šípková Růženka předčily v oblibě jedině Moskalykovy Četnické humoresky. Náměstíčko bude třináctidílná série samostatných povídek, a i v něm hraje největšího padoucha Jiří Lábus. "Jsou to drobnokresby postaviček z malého města, jejichž život propojuje náměstí," charakterizuje seriál scenárista.

Režisér Dušan Klein zase vsadil na neklesající zálibu lidí v tajemných záhadách. V ostravském studiu natáčí seriál Strážce duší, cosi mezi detektivkou a thrillerem s prvky tajemna i jemného humoru. Po záhadách minulosti i současnosti v něm pátrá spisovatel Armín (Lukáš Vaculík) a atraktivní studentka Nelserová (Zuzana Norisová). Tvůrci ji dokonce obdařili i paranormálními schopnostmi.

Ve dvou případech se televize pokouší navázat na úspěch předchozích pořadů. V Brně dokončuje Juraj Herz Černé barony, k jehož natočení televizi inspiroval úspěch stejnojmenného filmu. Začátkem prázdnin by se měla začít natáčet další série Ranče u Zelené sedmy, jehož reprízu sledovala letos až třetina televizních diváků. Také osmý seriál Josef a Ly je, stejně jako Ranč, určený pro celou rodinu. V sedmi dílech by měl vyprávět o přátelství českého kluka a vietnamské holčičky.

Popularita seriálů z dílny České televize inspirovala i konkurenci. Televize Nova na jaře oznámila, že už v červnu začne točit svůj první seriál Pojišťovna štěstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám