Hlavní obsah

RECENZE: V Zatmění se Nesbø potýká s tím, co už napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Jo Nesbø je fascinující vypravěč. Dokázal to ve své nejsilnější disciplíně, v thrilleru, a přesvědčil o tom i v románu Království (z roku 2020). Podlehnout čtenářsky tvorbě takového autora je snadné, a tak byla třináctá kniha s detektivem Harrym Holem očekávána všude tam, kde se objevily ty předešlé. U nás vychází pod názvem Zatmění a autor se v ní trochu pere sám se sebou.

Foto: Milan Malíček , Právo

Jo Nesbø patří k nejpopulárnějším autorům thrillerů současnosti.

Článek

V Oslu bylo nalezeno tělo ženy a další je pohřešována. Policie má své mínění, které se ale brzy ukáže jako liché. Navíc si magnát Markus Roed, hlavní podezřelý, najal Harryho Holea jako soukromého detektiva se zadáním, aby z něho všechna podezření sňal. Že si hýčká svá tajemství, je nabíledni, a že Hole potřebuje peníze, je jasné také. Shání je ale pro dobrou věc.

Kromě vypravěčského talentu norskému autorovi sotvakdo upře schopnost sázet do příběhu další linie, které hlavní tok košatí, osvěžují, dramatizují i matou. To sytí popisy pachatelovy vražedné brutality, ačkoli v tom byl v minulých knihách možná nápaditější i syrovější. Nechce se nejspíš opakovat, proto lehce zvolnil.

To šokující si vybírá v další disciplíně žánru, věcném zakotvení děje v obvyklém policejním postupu. A zatímco třeba historie testů na detektoru lži či vysvětlení, proč se úplné zatmění nazývá krvavý měsíc, jsou poučné, popis používání parazitů ke ztrátě sebekontroly u člověka či zvířat může u slabších povah vyvolat žaludeční trable.

U thrilleru je důležité, aby do sebe vše napsané zapadalo, aby to i při zpětném dohledání mělo logiku. Nesbø tohle umí a dovede to i šikovně zašmodrchat. Byť se tu a tam zdá, že kráčí do bezmála nadpřirozených sfér, ukáže se vždy, jak moc je to realistické a pro děj důležité.

V závěru knihy je už nicméně cítit, že jeho míchání s dějem je někdy účelové, neboť chce mít stůj co stůj příběh trochu nepřehledný, aby v něm pak s nadšením milovníka hlavolamů dělal pořádek. Přitom už jen to, že Hole není při vyšetřování členem policejního týmu, a přesto s ním poměrně úzce spolupracuje, je zvláštnost z těch málo uvěřitelných a čtenářsky obtížněji přijatelných.

Zatmění je přesto dobrý příběh, napínavý, překvapivý, výborně napsaný. Je také dlouhý a místy trpí tím, že Nesbø chce stále šokovat, aby dostál své literární pověsti.

Jo Nesbø: Zatmění
Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková, 544 stran, 494 Kč
Hodnocení: 80 %

Jo Nesbø: Alkohol, pití a psaní v mém případě nefungují

Kultura

Jo Nesbø se těší na lezení s Adamem Ondrou a do Ruska už knihy neprodává

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Knihy: Zatmění - Jo Nesbo, Království - Jo Nesbo

Reklama

Výběr článků

Načítám