Hlavní obsah

RECENZE: Těžký prachy v Chicagu. Akční i sociální sonda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerika na konci dvacátého století. Drsné ulice Chicaga, narkomani, lupiči, špinavé čtvrti a chudí čekající před okénkem na sociální dávky. Do takového prostředí umístil Jan Novák svou novinku Těžký prachy.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Novák je představitelem české emigrantské literatury. Upozornil na sebe už před desítkami let knihami Milionový Jeep a Striptease Chicago. V poslední době pak zaskočil českou literární obec podivně žlučovitou biografií Milana Kundery plnou spekulací. Po nedobře přijatém titulu Kundera: Český život a doba se ale opět obrátil ke šťavnatým vzpomínkám na Ameriku.

Těžký prachy se pohybují mezi románem a reportáží. Autor v úvodu sám přiznává, že nebezpečnou práci u firmy United Armored Services, která rozváží v Chicagu peníze, vzal právě proto, že potřeboval materiál na knížku. V líčení prostředí dosahuje autenticity, kterou nelze zpochybnit. Je vidět, že žil v Chicagu opravdu dlouho.

Výsledek je ovšem spíše novinářský než umělecký. Nemá charakter promyšleně klenutého románu, který dospěje k vyvrcholení děje či katarzi nebo k tomu, že by hlavní postava došla určitého poznání.

Těžký prachy působí lehce roztříštěně. Jde spíše o krátké historky v ich-formě, které autor chrlí se značnou kadencí. Spojení mezi nimi vytváří pouze vypravěč, který sice v místě děje žije, Ameriku však pořád vidí udivenýma očima cizince. Pomocí krátkých vět plných anglicismů a častých slangových dialogů načrtne prostředí a popisuje strach zaměstnanců v obrněných dodávkách, chudé čtvrti, kde se potulují podivné existence, a napínavé situace jako přepadení, nehody i vraždy. Nejednou dojde na střelbu. Někdy se kurýry snaží nenápadně podvést směnárníci, kterým něco uvázne mezi prsty.

Ovšem podvádějí i zaměstnanci dopravní firmy, kteří si časem vyvinuli nejrůznější fígle, jak obcházet předpisy. Dělají to kvůli malým platům, které skutečně nezohledňují náročnost povolání. Fluktuace lidí je proto značná.

Mezi kurýry figurují evropští a asijští emigranti nebo místní lidé černé pleti. Jejich společným znakem je finanční nouze a většinou i fakt, že se nedostali k vysněné policii. Jen zřídka se objeví člověk, který se přihlásil pro zábavu. Takový ale hodně rychle zmizí.

Novák nakonec nenapsal jen příběh akční, ale také silně sociální. Naznačuje, že skutečnými lupiči jsou nově nasazení manažeři, kteří nahradili zakladatele firmy. Technokrati firmu reorganizují a optimalizují tak, že ohrožují bezpečnost zaměstnanců, nezvyšují platy a komplikují byrokracii. Proto i vypravěč United Armored Services nakonec opouští rád a s pocitem ulehčení.

RECENZE: Zahrada. Bývalý kněz, pedofil a starý dům uprostřed samoty jednoho českého města

Kultura
Jan Novák: Těžký prachy
Argo, 410 stran, 390 Kč
Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Těžký prachy - Jan Novák

Reklama

Výběr článků

Načítám