Hlavní obsah

RECENZE: Tajuplný i bizarní svět Richarda Teschnera

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Richarda Teschnera (1879–1948) znají u nás většinou jen loutkáři. A přece tento současník Franze Kafky, Maxe Broda či Gustava Meyrinka patří do kulturního světa Prahy přelomu 20. století.

Foto: Právo - Radmila Hrdinová

Teschnerovy loutky dokládají jeho vášeň pro Orient.

Článek

Dnes ho oceňuje spíš Vídeň, kde žil od roku 1909. Svědčí o tom i velkoryse koncipovaná výstava, kterou mu uspořádalo vídeňské Divadelní muzeum.

Narodil se 22. března 1879 v Karlových Varech, kde pěstoval výtvarný talent v typografické dílně svého otce. V letech 1895–99 studoval pražskou Akademii v ateliéru Václava Brožíka.

Po roce 1902 působil již jako nezávislý umělec v okruhu pražských literátů. Teschnerův talent se uplatnil v mnoha oborech, stejně jako Alfred Kubin anebo jeho o pět let mladší a dnes daleko známější souputník Josef Váchal, s nímž sdílel i zájem o vše záhadné. Byl grafik, malíř, loutkář, řezbář, dekoratér, scénograf, libretista i hudební skladatel. Ale jeho nejvlastnějším oborem byly loutky a loutkové divadlo.

Foto: Právo - Radmila Hrdinová

Na výstavě je k vidění i secesní Treschnerova mozaika.

Bylo to ovšem divadlo určené spíš dospělým než dětem, i když náměty byly často pohádkové. Jeho zdobené loutky nezapřou dobové okouzlení východními kulturami, ostatně až na výjimky tvořil javajky voděné spodními hůlkami.

Jsou to zasněné orientální princezny, kouzelníci, samurajové, ale nalezneme tam i bizarní svět nadpřirozených bytostí, lidí a zvířat inspirovaných hmyzím světem, s ohebnými klouby a expresivními výrazy v nelomené barevnosti – zelený vodník, rudý drak, modrý princ. Inspiraci východním světem dokládají i četné studie a kresby, secesní východisko zase Teschnerovy nádherné obří mozaiky.

Výstava je uspořádaná chronologicky s podrobnými komentáři a detaily z umělcova života včetně jeho pražského období. Odkrývá tajemný svět, který láká a inspiruje nové generace umělců. Teschnerova výstava by neměla uniknout pozornosti českých návštěvníků Vídně.

Už proto, že Divadelní muzeum se nalézá v historickém centru poblíž Štěpánského dómu. Výstava potrvá do 21. dubna.

Mit diesen meinen zwei Händen. Die Bühnen des Richard Teschner
Theatermuseum Palais Lobkowitz, Vídeň, otevřeno denně kromě úterý od 10 do 18 hod.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám