Hlavní obsah

RECENZE: Staří mistři o starých křivdách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1995 otvíral Milan Hein pražské Divadlo Ungelt, poradil mu Miloš Kopecký, že nelze být dobrým principálem a zároveň obsazovaným hercem. Hein se rady přidržel a stal se výborným principálem diváky i kritikou uznávaného divadla. Za sedmadvacet let stál na jevišti svého divadla jen ve čtyřech rolích, zato dal velký prostor kolegům a Ungelt se stal místem výjimečných setkání s hereckým uměním.

Foto: Jan Malíř

František Němec a Milan Hein v inscenaci Staří mistři.

Článek

Nyní se objevil na jevišti ve své v Ungeltu dosud největší roli. A to v inscenaci Staří mistři po boku svého letitého přítele a vynikajícího herce Františka Němce. Hra nizozemského dramatika, herce a novináře Gera Thijse staví na vztahu stárnoucích hereckých bratrů, z nichž jeden má za sebou kariéru televizní i filmové hvězdy, druhý jen malé role ve stínu slavnějšího bratra.

Ale především mají spolu velmi komplikovaný vztah pramenící v minulosti ovládané jejich otcem, rovněž slavným hercem a rodinným tyranem. A jak se ukáže, leccos z otcovy povahy podědili i jeho synové.

Oba se sejdou při zkoušení hry, jež do jisté míry odpovídá i jejich vztahům. Jedná se ale o pokleslý thriller, jenže oba práci potřebují. Jejich vztah krystalizuje na pozadí zkoušek, premiéry i repríz, kde v prostoru malé šatny vyplouvají stíny minulosti.

Pro Milana Heina není snadné obstát vedle samozřejmého, přirozeného a zejména v tragikomické rovině tak dokonalého herectví, jakým po léta okouzluje diváky František Němec. Částečně mu pomáhá fakt, že hraje nezkušenějšího a zřejmě i herecky méně obdařeného z obou bratrů.

Jeho Richard působí na scéně od začátku sice uvolněně, ale v tom je zároveň největší problém v uchopení postavy, jež v Heinově podání vychází až příliš suverénně a postrádá vnitřní nejistotu, s níž Richard po letech vstupuje do kontaktu s bratrem Cloudem. Toho staví František Němec precizně od podrážděné nerudnosti k narůstající přístupnosti a odkrývání citlivého nitra postavy.

Inscenace v režii Milana Schejbala nepostrádá i humor a v kontextu ungeltského repertoáru je odlehčeným pohledem do zákulisí herecké šatny i duše. A to přesto, že se jí ne vždy daří odkrýt všechny významy Thijsovy hry.

Ger Thijs: Staří mistři
Překlad Lucie Gajdošová Weichbrodt, režie Milan Schejbal, výprava Kateřina Baranowska, dramaturgie Pavel Ondruch. Česká premiéra 19. září 2022 v Divadle Ungelt (psáno z reprízy 1. února 2023).
Hodnocení: 70 %

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: DIVADLO UNGELT s.r.o.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám