Hlavní obsah

RECENZE: Smrt číhá na jarmarku. Málo vzrušující severská detektivka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se, že z detektivky švédských autorů dýchají pohoda, léto a teplo a že se k ní čtenář z těchto důvodů rád vrací. Mezi výjimky patří knížka Smrt číhá na jarmarku, kterou napsali Anders de la Motte a Mans Nilsson a jež uzavírá jejich dvoudílnou minisérii Vraždy v Österlenu s inspektorem Peterem Vinstonem, jenž tráví na místě činů dovolenou, a policistkou Tove Espingovou.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Článek

Smrt tentokrát udeří na jarmarku a celý příběh se pak odehrává v prostředí obchodu se starožitnostmi. Onen jarmark se koná na prosluněném švédském venkově a k pohodě, která díky tomu z knihy hned od začátku sálá, prospívá i blížící se natáčení televizního pořadu Lovci starožitností. Atmosféra každého natáčení je přece přitažlivá.

To prostředí i příběh připomínají detektivky od Agathy Christie, což není žádná diskvalifikace. Klidu a pohodě nadbíhá i na začátku knihy vepsaný seznam hlavních postav, jenž může být využit ve chvíli, kdy našinci švédská jména splynou a on se v nich trochu ztratí. Důležité je to i kvůli tomu, že k rozuzlení se detektivové proderou přes staré vztahy, zašmodrchané a trochu tajemné jako v každé detektivce.

Ono letní mámení, které kniha nese, ale přece jenom na nadprůměrný detektivní příběh nestačí. Charaktery jednotlivých postav jsou totiž příliš povrchní, příběhu chybí klíčový moment překvapení a pohříchu i pořádná akce.

Na více než čtyřech stovkách stran je to v součtu akorát tak na to, aby kniha Smrt číhá na jarmarku byla vřazena mezi ty vlídné, leč nedostatečně vzrušující.

Anders de la Motte, Mans Nilsson: Smrt číhá na jarmarku
Kalibr, překlad Helena Matocha, 439 stran, 459 Kč
Hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:
Anders de la Motte
Måns Nilsson (spisovatel)

Výběr článků

Načítám