Hlavní obsah

RECENZE: Severský thriller, v němž se dějí divné věci

Právo, Jaroslav Špulák

Na první pohled se zdá, že v knize Muž, který si hrál s panenkami pátrá policie po vyšinutém vrahovi. Brzy se ale ukáže, že stejně nosným tématem je v ní pravicový extremismus ve Švédsku.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Její autor Magnus Jonsson učí na gymnáziu ve Stockholmu a rád jezdí na skateboardu. Prkénko s kolečky ostatně hraje v knize nezanedbatelnou roli. Jezdí na něm totiž dívka Linn, kterou stockholmská policie najala na pomoc při pátrání po vrahovi mladých dívek. Ty jsou nalezeny naaranžované jako panenky, nalakované a vyšňořené.

Postava Linn je klíčová, nicméně její spolupráce na vyšetřování jde přece jenom za hranici reálného. Je totiž málo pravděpodobné, že si policie najme ze dne na den dívku jen proto, aby se nabourala do systému sociálních sítí a měla v tom v podstatě volnou ruku bez ohledu na to, že má za sebou kariéru zanícené bojovnice proti projevům neofašismu i trestní stíhání.

Magnus Jonsson je šikovný vypravěč. Děj knihy má spád, dialogy jsou nenucené a svižné, v popisech je vše, co je pro danou situaci nutné i co je nutné pro to, aby se čtenář v příběhu neztratil. Výborně popsané jsou akční scény, kterých přibývá se závěrem knihy.

Nové knihy: Hocek, Fieldsová a Martišková

Kultura

Ve finále už Jonssonovo vyprávění evokuje rychlé střídání scén v hudebních klipech, což je vzrušující a vytváří to napětí.

Málo pravděpodobné situace nicméně berou thrilleru respekt. Nejde přitom jen o to, že si k práci pro policii najme jedna z jejích představitelek mladou příbuznou. Těžko by se také stalo, že si dvojčlenná policejní hlídka dovolí vyzvat civilního obyvatele k tomu, aby hlídal zajaté podezřelé, a vypraví se nejištěná k domu extrémně nebezpečného zločince. A což teprve, když další hlídka nerespektuje varování kolegy a vydá se na stejnou cestu také.

To se pak člověk ptá, proč jsou strážci zákona tak nekompetentní.

Magnus Jonsson: Muž, který si hrál s panenkami
Metafora, překlad Hana Švolbová, 397 stran, 339 Kč

Hodnocení 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám