Hlavní obsah

RECENZE: Revue z kufříku Franze Kafky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídky a romány Franze Kafky inspirovaly inscenaci K, kterou se souborem Cirk La Putyka vytvořil francouzský režisér Daniel Gulko, jehož s českým prostředím pojí dlouholeté vazby.

Foto: Petra Hajská

Byrokratický svět Kafkových próz rozehrávají akrobaté Cirku La Putyka.

Článek

V duchu podtitulu „halucinačně-komiksový výlet do světa Franze Kafky“ se deset akrobatů a hudebníků snaží přiblížit divákům bizarní skutečnost Kafkových próz.

Kyjevští studenti našli azyl v Cirk La Putyka. Účinkují už ve druhém představeníVideo: Novinky

Formálně má inscenace nejblíž ke kabaretní revue, na niž poukazuje jak scénografie, tak i stálá přítomnost klavíristy u pianina, jenž mistrně provází artisty i diváky osmdesátiminutovým večerem. A především volné řazení výstupů. Spojující prvek tvoří dvě postavy s obřími hlavami, symbolizující tupou byrokratickou a nařizující moc.

Foto: Petra Hajská

Kafkovy postavy se vznášejí ve vzduchu v akrobatických dovednostech.

Na začátku je na scénu přinesen kufřík s iniciálami FK, z něhož vystupují jednotlivé postavy, aby v něm v závěru opět ukázněně zmizely. Každá z nich reprezentuje některou z Kafkových próz. Jejich identifikace závisí do značné míry na znalosti Kafkova díla.

Objeví se odkaz na Zpěvačku Josefínu a Myší národ, Proces, Proměnu, Zámek, Zprávu pro jistou akademii i několik dalších próz. Postavy se prolínají ve výstupech propojujících pantomimu s tancem a akrobacií v nejrůznějších disciplínách (žonglování, cyr wheel, perská tyč či závěsná akrobacie na šálách, laně nebo tyči).

Foto: Lukáš Bíba

Akrobat uzavřený do zacykleného kruhu cyr wheelu má ke Kafkovi hodně blízko.

Ne všechna čísla mají stejnou energii, rytmus i vtip, některá se trochu vlečou, jako třeba akce s papírem. Jiná zase jen dost přímočaře poukazují na tu či onu prózu, třeba obří brouk pobíhající po scéně na Kafkovu Proměnu, navíc spojený s tanečním vířením jepic, které sem zabloudily spíš z díla bratří Čapků.

Foto: Petr Chodura

Tančící jepice sem zabloudily ze hry Ze života hmyzu bratří Čapků.

Celek je však dostatečně přitažlivý a zábavný. Gulko přistupuje ke Kafkovi se snahou pobavit, takže i na tíživost jeho světa pohlíží s groteskní nadsázkou. Pro diváky, zejména mladší generace, kteří se obávají náročnosti Kafkových próz, může být inscenace K příjemně přístupnou pozvánkou k tomu, aby po nich sáhli i jako čtenáři.

Daniel Gulko a Cirk La Putyka: K
Koncept a režie Daniel Gulko, scéna Pavla Kamanová, kostýmy Kristina Záveská, hudba Jan Balcar a Jakub Ruschka. Premiéra 3. října na Jatkách78, Praha (psáno z reprízy 5. října)
Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jatka 78

Reklama

Související články

RECENZE: BOOM vol. 2: Od mobilu k objetí

Inscenaci BOOM vol. 2 uvádí soubor Cirk La Putyka v prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích. Kromě českých umělců se jí účastní i studenti Kyjevské akademie...

Výběr článků

Načítám