Hlavní obsah

RECENZE: Pusťte ji ven! Je veselá, vtipná, inteligentní, zralá, ale k světu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzskou komedii Pusťte mě ven! uvedlo pražské Divadlo Kalich ve středu 30. června na zahájení Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží. V hlavní roli exceluje Iva Janžurová.

Foto: Richard Kocourek

Iva Janžurová jako hvězda pařížské scény Joce de Guérande.

Článek

Komedii o hvězdě pařížského divadla a filmu Joce de Guérande chystalo pražské Divadlo Kalich k hereččiným osmdesátým narozeninám, ale premiéry se dočkala až na letní scéně. Janžurovou s Joce spojuje nejen věk, ale i to, že obě jsou komediální hvězdy, pro něž je smyslem života rozesmávat publikum.

„Cítím se hrdá, když mohu bavit lidi,“ říká v roli Joce Janžurová a je to nepochybně i její životní vyznání. Na rozdíl od Joce, která se ale do pozornosti diváků i médií už musí pracně vnucovat, však září Janžurová stále na vrcholu slávy, divácké popularity a také herecké energie.

„Veselá, vtipná, inteligentní, zralá, ale k světu,“ charakterizuje svou postavu v textu hry Janžurová, a jako by mluvila o sobě. Přes dvě hodiny na jevišti prakticky sama ovládá publikum kouzlem své osobnosti i herectví sahajícího od klaunské grotesky přes sebeironické shození až k lehce melancholické rovině, k níž vybízí bilancování.

Hra vychází z jednoduše nahozené situace, kdy se herečka před odjezdem na svou pracně vydobytou televizní show zamkne nešťastnou náhodou na terase svého bytu, a má tedy celou noc k ohlédnutí za svým životem, které je nakonec daleko otevřenější, než by si dovolila před televizními kamerami.

Foto: Richard Kocourek

Iva Janžurová a Sabina Remundová v inscenaci Pusťte mě ven!

Text není nijak zvlášť hluboký, pohybuje se ve vyjetých kolejích obecných pravd o životě i herectví, proložených osobnější rovinou, nicméně Ivě Janžurové nabízí příležitost k rozehrání řady vděčných komediálních i vážnějších situací přesně v duchu jejího sólového herectví. A Janžurová tuto šanci plně využila.

Celkem zbytečně je text prokládaný vulgarismy, jimiž útočí na divákovu bránici, což nemá herečka kvality Ivy Janžurové věru zapotřebí.

Inscenaci nastudovala jako režisérka hereččina dcera Sabina Remundová, která si v ní s chutí zahraje i malou roli Joceiny hospodyně. Je to typická herecká režie sloužící hlavní hvězdě, občas inscenace působí dojmem pouhého pospojování jednotlivých, skvěle vystavěných etud poněkud bezcílným přecházením po terase.

Vnucuje se tak myšlenka, k čemu by Janžurovou ještě dokázal inspirovat zkušenější režisér. I tak je ale inscenace Pusťte mě ven! vděčným komediálním titulem, který se jistě stane diváckým hitem jak letní scény pod žižkovskou věží, tak i repertoáru Divadla Kalich, kde je Iva Janžurová jednou z hlavních hvězd.

Jean-Marie Chevret: Pusťte mě ven!
Překlad Jaromír Janeček, režie Sabina Remundová, scéna Adam Pitra, kostýmy Eva Pitrová, hudba Zdeněk Dočekal a Igor Orozovič. Česká premiéra 30. června na letní scéně Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží, Praha.

 Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám