Hlavní obsah

RECENZE: Praha se opět dočkala Zpívání v dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpívání v dešti patří k nejuváděnějším a nejoblíbenějším klasickým muzikálům. Jen u nás se příběh ze začátků zvukového filmu dočkal již desítky nastudování. Poprvé byl uveden v Ostravě v roce 1999, o dva roky později v Hudebním divadle v Karlíně.

Foto: Divadlo Hybernia

Kateřina Bohatová a Jan Kříž coby filmové hvězdy Lina Lamontová a Don Lockwood.

Článek

Nyní se vrátil do Prahy v úpravě a režii Oldřicha Kříže v inscenaci, jež měla premiéru v roce 2011 v Liberci a poté i v Českých Budějovicích a v níž se již tehdy představil základ nynějšího obsazení. Na působivosti to ale inscenaci nic neubírá, právě naopak, většina z protagonistů ke svým rolím dozrála a nyní v nich suverénně září coby hvězdy.

Platí to zejména o Janu Křížovi v roli Dona Lockwooda, který si roli doslova vychutnává po pěvecké, pohybové i herecké stránce. Jeho Don projde cestu od trochu namyšlené filmové star až po vystřízlivění z laciné slávy. Výborným partnerem je mu Jan Révai, který ve stále špičkové pohybové formě vytváří sympatickou postavu Cosmo Browna. Oba předvedou i řadu skvěle sehraných stepařských čísel.

Kateřina Bohatová v Lině Lamontové vytváří skřehotavým hlasem s mazlivou intonací přesnou karikaturu rozmazlené a hloupé hvězdičky, ale umí i skvěle zazpívat, když je to zapotřebí. Kate Seldenová je typově i pěvecky stvořená pro Marii Křížovou, s Janem Křížem tvoří příjemný herecký pár. Ale pochvalu si zaslouží i všichni ostatní, ať už Oldřich Kříž v cholerickém i trpělivém režiséru Dexterovi, Martin Polách v ironicky dobráckém producentovi Simpsonovi, až po dobře tančící a zpívající company.

Co kazí profesionalitu pražského uvedení, je to, že divákům zůstává utajený orchestr, který zní z kvalitní nahrávky, včetně jména autora hudebního nastudování a dirigenta. Podobně je to i s filmovými dotáčkami z liberecké inscenace, kde by si zasloužili být v programu zmíněni herci, již v nich účinkují. Jinak má ale Zpívání v dešti všechny parametry stát se zaslouženě diváckým hitem Divadla Hybernia.

Zpívání v dešti
Scénář Betty Comden a Adolph Green, hudba Nacio Herb Brown a Arthur Freed, režie Oldřich Kříž, choreografie Petra Parvoničová, scéna Jan Kříž, kostýmy Veronika Babraj Hindle. Premiéra 12. února v Divadle Hybernia, Praha.
Hodnocení: 85 %

Zpívání v dešti dorazilo do Prahy. Legendární muzikál se bude hrát od února

Kultura

Zemřel Stanley Donen, režisér Zpívání v dešti

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Hybernia

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám