Hlavní obsah

Biograf láska přináší hity Hany Zagorové, dojetí i smích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer měl v pražském divadle Kalich premiéru muzikál Biograf láska s písněmi Hany Zagorové. Jeho tvůrci – autorka scénáře Uljana Donátová, režisér Jan Kříž a vůbec všichni, kdo v něm vystupují – s napětím a nervozitou očekávali, jak jej lidé přijmou.

Záběry z premiéry muzikálu Biograf láskaVideo: Novinky

 
Článek

Ale hned po úvodním hitu Je naprosto nezbytné bylo jasné, že jejich obavy byly zbytečné. Sál divadla Kalich byl zaplněn do posledního místa a aplaudoval po každé písni. Těch je v muzikálu třiadvacet a jsou zasazeny do příběhu tří žen, kamarádek, z nichž každá si prožívá své zklamání, radosti i lásku. A vzájemně se podporují.

Foto: Richard Kocourek

Michaela Tomešová (Alča) s tanečníky v kostýmech s texty písní Hany Zagorové.

Svobodnou matku Janu, romantičku s retro kavárnou nesoucí název Biograf láska, na premiéře hrála a zpívala Kateřina Bohatová, novinářku Alču s pragmatickým pohledem na svět a ostrým jazykem Michaela Tomešová a Evu, manželku movitého manažera, Marie Křížová.

Foto: Richard Kocourek

Roman Tomeš (Alex) s Marií Křížovou (Eva), Elis Ochmanovou (Jana) a Michaelou Tomešovou (Alča)

Všechny tři zpívají skvěle a když Marie Křížová svému manželovi Alexovi (Roman Tomeš) přijde na nevěru a ze svého prozření se vyzpívá v hitu Za každou chvíli s tebou platím, dojme nejednoho k slzám. Nejde však jen o nevěru. Ale také o lásku, děti, přátelství a humor. Příběh muzikálu je vlastně jednoduchý, je ze života. A Uljaně Donátové se jej podařilo přirozeně a dokonale propojit s písněmi Hany Zagorové, jejíž texty mají velkou hloubku.

Ale také vtip. A ten je i na jevišti, například když si Přemysl Pálek, který hraje baristu Přemka, namlouvá Markétu, tedy Felicitu Victorii Prokešovou v písni Gvendolína.

Foto: Richard Kocourek

Natálie Halouzková (Markéta, alternuje roli s Felicitou Victorií Prokešovou) s Přemyslem Pálkem (Přemek).

Před zhlédnutím muzikálu by si asi nikdo moc nedovedl představit, že by píseň Z nebe pláče déšť, k níž napsala text Hana Zagorová, mohl být duetem. Navíc duetem dvou mužů. Ale Roman Tomeš se Zbyňkem Fricem alias Benem, ukážou, že to jde. A výborně. Nebo když Michaela Tomešová s Kateřinou Poláčkovou, která hraje lékařku, zpívají hit Já jsem tvá neznámá. A Kateřina Bohatová se Zbyňkem Fricem zase předvedou v novém hávu hit Nešlap, nelámej.

Nechybí ani dětští protagonisté, dcera Linda – premiérově ji předvedla Adéla Vágnerová – a Tomáš v podání Tobiáše Freji. Jejich Pusa je tvá roztleskala celý sál.

Foto: Richard Kocourek

Bořek Slezáček hraje Alexe (alternuje roli s Romanem Tomešem).

Premiéra si zažila i své malé drama, když před finálovou scénou zvukařům zamrzl počítač a vypadl zvuk. Ze svých rolí ale nevypadli herci a vtipně improvizovali. I rozhovorem s diváky a režisérem Janem Křížem. Ten je povzbuzoval slovy: „Jste stateční!“. Z jeviště mu přilétla odpověď od Romana Tomeše: „Jsme v příjemné poloze,“ jíž bylo objetí. Improvizační pauza trvala asi dvě tři minuty a velké finále mohlo začít.

Celý sál vestoje aplaudoval, na jeviště se přišli poděkovat i tvůrci a herci, kteří role alternují. A všichni vzdali hold Haně Zagorové. Její manžel Štefan Margita muzikálu v pátek na Instagramu napsal: „Moc vám za sebe i za Hanku děkuji a všem zúčastněným držím palce!“

Muzikál Biograf láska je příjemným pohlazením po duši. Přináší milý příběh, krásné písně a humor. Všechno, co je především v téhle době potřeba.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Kalich

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám