Hlavní obsah

RECENZE: Pohádkový seriál Eliška a Damián. Kontrasty všude, i v herectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodlně se posaďte, pohádka začíná. Televize Prima si totiž na sobotní večery připravila dvanáctidílný pohádkový příběh prolínající se časem – Eliška a Damián.

Foto: Prima FTV

Eliška (Emma Smetana) a Damián (Robert Urban)

Článek

Hlavní hrdiny Elišku (Emma Smetana), majitelku rodinné marmeládovny, v současnosti a prince Damiána (Robert Urban) z 18. století spojí časová smyčka. A pomalu se začne rodit milostný příběh překonávající století.

Není to vlastně nic nového. Z roku 2001 je romantická komedie Kate a Leopold v hlavních rolích s Meg Ryanovou a Hughem Jackmanem. Ten hraje vévodu z roku 1876, který se díky trhlině ve struktuře času objeví v současnosti a zamiluje se do moderní dívky.

Opačně to vypadá v romantickém muzikálu Kouzelná romance z roku 2007 v hlavních rolích s Amy Adamsovou a Patrickem Dempseym. Tam je z minulosti, pohádkové říše, Gisele a jde o polibek z pravé lásky. V pohádce není, ale v našem současném světě ano.

Ale nemusíme chodit za hranice. Nakonec i seriál Arabela (1980) Miloše Macourka a Václava Vorlíčka byl o lásce přenášející se v čase a prostoru s dobrým koncem.

I v Elišce a Damiánovi bude konec dobrý. Tak, jak to má v pohádkách být. Na scény z minulosti se hezky dívá, akorát konverzace jsou, ač spisovné, hodně současné. Nicméně herecky zvládnuté dobře. I scénám ze současnosti a jejich hercům se nedá nic vytknout. Kromě hlavní hrdinky Emmy Smetany. Herečkou není a je to bohužel vidět.

Emma Smetana je novinářka, hudebnice, nazpívala s Richardem Müllerem i titulní seriálovou píseň, a influencerka. A spíš jako influencerka vypadá také v seriálu, i když pohled na ni je hezký. Nejvíce patrné je to ve scénách s hereckými kolegy, vrstevníky a s Danou Syslovou, která jí hraje babičku. Například když si s babičkou opakuje pravidla pro důvěřivé seniory.

„Na kontrastu je založen i hlavní vizuál seriálu, kde něžnou růžovou barvu vyvažuje smaragdově zelená, a také úvodní znělka,“ říká scénáristka Lenka Hornová. Dodala bych, že kontrast s uměním kolegů je bohužel vidět i v hereckém provedení hlavní hrdinky.

Eliška a Damián (12 dílů)
Prima
Režie: Lukáš Buchar, Jaromír Polišenský
Scénář: Lenka Hornová, David Litvák, David Holý, Jiří Suchý
Hrají: Emma Smetana, Robert Urban, Anežka Rusevová, Anna Dvořáková, Jan Komínek, Petr Buchta, Milan Šteindler, Michaela Kuklová, Dana Syslová a další.
Hodnocení: 45 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: CD: What I've Done – Emma Smetana

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám