Hlavní obsah

RECENZE: Nikdo není sám. Stará známá Petra Soukupová, ale stačí vám to?

Ona je knihovnice. On novinář. Mají spolu dvě pubertální děti. Milují se, ale… Ani normální život není jednoduchý, zvlášť když se musíte starat o někoho, koho celý život raději nevidíte. O své rodiče. Návštěva u nich je traumatem, které se ale v důsledku okolností stane nutností.

Foto: Host

Petra Soukupová: Nikdo není sám. Obal knihy

Článek

Petra Soukupová v novince Nikdo není sám vsadila na to, co umí. Čtenáři představuje příběh obyčejné české rodiny, kde s pubertou dětí přicházejí problémy, třeba se školou nebo s jídlem. Rodiče se z pozice jistoty přesouvají do role trapných bytostí, o jejichž nevyžádané rady nikdo nestojí.

Pracně nastolovanou dennodenní rovnováhu narušují pravidelné, i když ne zrovna časté, návštěvy Veroničiných rodičů. Ti to myslí se všemi dobře, jen to nedokážou hezky sdělit. Když jednou Veronika cestu k nim odmítne, rozhýbe sled událostí, které k idyle mají hodně, hodně daleko. Svět, o němž si dosud myslela, že tak nějak funguje, je definitivně pryč.

A právě v popisu leckdy drsných mezilidských vztahů je největší síla Soukupové jako autorky. Nemilosrdný pohled na ně, v knize podávaný z několika úhlů, místy připomíná výbušné minové pole. Přežívají jen „nejsilnější“. Ti „slabší“ hledají řešení tam, kde často nejsou. Veronika mimo jiné sází na sklenku dobrého vína.

A tu doporučuju i při samotném čtení knihy. Jednu, samozřejmě. Ta možnost, že se v hlavní představitelce poznáte – je-li vám po čtyřicítce, máte-li dvě pubertální děti stejně jako já – je dost pravděpodobná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatelka Petra Soukupová

Uvěřitelné postavy románu, kolem nichž se děj odvíjí, mi kazil jen Veroničin manžel Michal. Upřímně. Chlapa, který by toleroval doma ženu věčně v depresích, již vyhodí z práce (je tedy bez příjmů), začne znovu kouřit, neuvaří, stále jezdí za tátou a sem tam to přežene s konzumací alkoholu, a ještě jí kvůli všem těmhle peripetiím sháněl aktivně psycholožku, ve svém okolí rozhodně nemám.

Místy mě jeho laskavost, pochopení až dráždily. Možná i proto, že jako žena novináře vím, že manželky detailně nesledují práci svých píšících protějšků, protože by nedělaly nic jiného. A platí to i naopak.

Shrnuto, hledáte-li starou známou Petru Soukupovou, zklamaní nebudete. Z pohledu české literatury je Nikdo není sám stále nadprůměrné dílo. Hledáte-li to nejlepší, co autorka napsala, sáhněte raději po jiné její knize.

Petra Soukupová: Nikdo není sám
Nakladatelství Host, počet stran: 368, doporučená cena: 449 Kč
Hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:
Kniha Nikdo není sám

Výběr článků

Načítám