Hlavní obsah

RECENZE: Nikam nechoďte, štěstí je tady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anthony De Mello byl jezuitský kněz a spisovatel z Indie, který odvážně propojil západní a východní moudrost. V Česku jsou už dlouho známé jeho tituly Čirá radost, Bdělost či Minutové nesmysly. Proud historek, bajek a humorných i hlubokých úvah servíruje i v knížce Nepotřebuješ se změnit.

Foto: Jota

Obal knihy

Článek

Chasidská moudrost, Lao-c’, Buddha i Ježíš. Autor nedělá rozdíly mezi náboženstvími či filozofiemi, protože konkrétní náboženství pro něj nikdy nebylo důležité. Hlásal osobní spiritualitu a svobodu, pročež se od něj katolická církev také distancovala.

Není divu, De Mello jde přímo proti proudu. Odmítá následování různých guru, ale i plochý konzumní život. Tomu, co do nás vložily tradice, církev a škola, říká naprogramování a podle něj je třeba se takové zátěže zbavit. Vše, o čem nám říkali, že nás udělá šťastnými, nás od štěstí vzdaluje. Zbavit se lpění na věcech, úspěchu a lidech je podle něj skutečná cesta ke štěstí. Stejně tak je třeba se zbavit lpění na názorech jiných lidí.

De Mello čtenáře oslovuje živým, nekomplikovaným jazykem a přetavuje poselství velkých filozofů v zábavné moderní vyprávění. Uzavírá je myšlenkou, že k získání pocitu štěstí není třeba dělat něco navíc, jak nám celý život radili, ale naopak dělat méně. Pokud možno nic. Spět k tichu, k meditaci a klidu mysli.

Anthony De Mello: Nepotřebuješ se změnit
Překlad Květa Kala, Jota, 198 stran, 294 Kč
Hodnocení 70 %

Reklama

Související témata:
Anthony de Mello

Výběr článků

Načítám