Hlavní obsah

RECENZE: Nebezpečná kniha Radky Třeštíkové pro ženy před klimakteriem

Právo, Štěpánka Zenklová

Vladěně je sedmačtyřicet a její život se rozsypal na kousky. Aniž by kdy řídila, usedá za volant elektromobilu a vydává se na cestu. Neví kam ani proč. Kdo od nové knihy Radky Třeštíkové čeká nenáročné čtení, může být zklamán. Foukneš do pěny navzdory názvu rozhodně není soap opera.

Foto: Petr Horník, Právo

Spisovatelka Radka Třeštíková.

Článek

Zpočátku je trochu těžké se do příběhu začíst. Děj je směsicí vnitřního monologu, vyprávění, dialogů z minulosti i přítomnosti. Autorka přeskakuje z období před tím do ještě před tím a zpátky do teď chaoticky, takže je čtenář chvílemi naprosto zmaten. Ale stojí za to vydržet. Postupem času do sebe jednotlivé dílky zapadají jako puzzle a příběh dostává ucelený tvar.

Nakonec je jasné, že počáteční vypravěčský chaos je tu hlavně proto, aby se čtenář vžil do roztříštěné mysli hlavní hrdinky. Aby pocítil v plném rozsahu drsnou realitu ženy ve věku, kdy se život již zdánlivě naplnil, ale nekončí, a kdy se více než dřív vynořují přízraky minulosti, aby pokládaly vtíravé otázky, které prostě nelze nechat bez upřímných sebezpytujících odpovědí.

Foto: Motto

Obal knihy Radky Třeštíkové.

Třeba tu, proč Vladěna celý život až hystericky bojovala za svůj vymezený prostor, ať už v rámci své původní rodiny, nebo v rámci rodiny, kterou založila, když nakonec neví, co si má s nečekaně nabytou svobodou počít. Protože, slovy autorky, svoboda v padesáti není svoboda, ale opuštěnost.

Třicetiletým čtenářkám dřívějších knih Radky Třeštíkové může Vladěna připadat jako nesrozumitelná, možná nesympatická postava. K tomu se jménem, které, jak sama autorka píše, zní jako nadávka. Příběh pro ně může být nepříjemně tvrdým a chladným pohledem do možné budoucnosti.

Ženy ve Vladěnině věku ale knihu pochopí a přijmou, pokud se nebojí podívat pravdě do očí. Ale pozor, hrdinka na své cestě na konec světa šílí. Hrozí, že zešílíte s ní.

Radka Třeštíková: Foukneš do pěny
Motto, 250 stran, cena 349 Kč

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám