Hlavní obsah

RECENZE: Malina Brothers natočili desku plnou radosti ze společného hraní

Právo, Milan Slezák

Sourozenecká kapela Malina Brothers vznikla vlastně tak trochu díky hospodě. Tři bratři (skoro jako v pohádce) Malinové se do té doby různě setkávali, míjeli a objevovali na naší domácí folkové a country scéně v řadách různých kapel.

Foto: archiv Malina Brothers

Skupina Malina Brothers

Článek

Jednou za rok, o vánočních svátcích, si ale vždy našli čas a vyrazili si společně zahrát do jedné hospody u Náchoda. Tato tradice společných hraní stála i za vznikem souboru Malina Brothers a nakonec vlastně i za vznikem alba Rychlejší koně.

V kapele se tak sešli respektovaný producent, multiinstrumentalista Luboš Malina (banjista skupiny Druhá tráva), kytarista Pavel Malina (v současnosti Žalman a spol.), houslista Pepa Malina (Cop) a basista Pavel Peroutka (Spirituál kvintet).

Posíleni o Charlieho McCoye jako hosta na foukací harmoniku připravili album s více než padesáti minutami muziky, spojující v sobě především vlivy country, bluegrassu a irské lidové hudby.

Foto: archiv Malina Brothers

Obal alba Rychlejší koně.

Fanouškům domácího country asi není třeba zdůrazňovat, že album přináší hráčské výkony, které jim jistě udělají radost. Když se sejdou zkušení a talentovaní instrumentalisté, dovedou nezřídka i relativně běžnou písničku posunout na vyšší úroveň.

Ocenit lze i to, jak jsou jednotlivé skladby na desce řazeny za sebou. Titulní Rychlejší koně je příjemný vstup do světa kapely a posluchače naladí spolehlivě na její vlnu. A pokud se nálada posune do mírné rozvolněnější a některá ze skladeb plyne v pomalejším a méně výrazném tempu, netrvá dlouho a kapela zase „přidá plyn“.

Album tlačí kupředu zejména dialogy banja, kytar a houslí (a to jak v instrumentálních skladbách – např. Irish Banjo Medley, tak i v písničkách – třeba Jsem volnej jak pták nebo Love Please Come Home). A když se k tomu přidá i irská flétna jako ve Flowers Of Edinburgh, je to příjemné zpestření.

Uvolněnost, radost ze společného hraní a potřebný nadhled jsou hlavními poznávacími znaky Malina Brothers. Doložit to lze třeba také tím, že se pánové s přehledem zhostili i Skočné z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany ve své vlastní osobité úpravě.

Zdá se, že zkrátka není nad to, když se muzikanti občas sejdou v sestavě, která pro ně není až tak úplně běžná a svým způsobem všední. Společné hraní si vychutnají nejen oni, ale vydělat na něm může i posluchač, pokud se ten specifický náboj povede zachytit v nahrávce. V tomto případě je výsledkem vcelku příjemné album. A to není zrovna málo.

Celkové hodnocení: 70 %

Malina Brothers: Rychlejší koně

Pepa Malina, 50:31

Reklama

Výběr článků

Načítám