Hlavní obsah

RECENZE: Létání pro začátečníky baví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen ten, kdo na vlastní kůži poznal, co je aviafobie, může dokonale ocenit komedii islandského scenáristy a režiséra Hafsteinna Gunnara Sigurðssona Létání pro začátečníky. Bavit se však budou i ostatní, protože jednak každý z nás nějakou tu fobii má, jednak Sigurðsson vypráví nejen o nich.

Trailer Létání pro začátečníkyVideo: Aerofilms

 
Článek

Náhodná a nesourodá skupina lidí se sejde na kurzu, který má zbavit strachu z létání. Je mezi nimi podnikatelka, kterou její hrůza z toho, že má letět s přítelem a jeho dcerou na první společnou dovolenou, dovede až k několika nevinným, ale přece jen lžím. Ono není tak snadné přiznat se k hrůze, která Sarah roztřese už při pouhém pomyšlení na let.

Spolu s ní se na kurzu sejdou veterán války o Falklandy a influencerka se svým přítelem, zdatným fotografem. Ona létání miluje, ale chce zbavit fobie jeho, protože potřebuje, aby ji na cestách doprovázel.

Hrůza z nadcházejícího zkušebního letu cloumá všemi už při zkoušce na zemi, ale to není nic proti tomu, když jako vedoucí skupiny přijde na letiště nezkušený, zaskakující instruktor, který se poněkud nepravděpodobně tváří, že má věci pod kontrolou. Let, který měl být kratičký, však shodou turbulentních okolností skončí v luxusním hotelu na zasněženém Islandu, v pustině, z níž není návratu dříve než příští den.

Sigurðsson vybavil film náloží černého humoru, když svým cestujícím předepsal všechno, co lidi postižené aviafobií charakterizuje. Hovory o tom, co všechno se může stát a určitě se stane, hledání katastrof, které ochotně nabízí internet, smrtelný pot a třes těla, panické ataky.

Foto: Aerofilms

Skupina se vydává na cestu.

Když se pak hrdinové dostanou do situací neméně děsivých než let, přijde ke slovu druhá linie filmu. Ta dává jasně najevo, že mít všechno pod kontrolou a chovat se tak, jak je člověk zvyklý, nemusí být nutně tím nejlepším řešením potíží. Může to být i přesně naopak. A když převáží strach z něčeho mnohem horšího, než je jeden obyčejný let, najednou se člověk stane tím, kdo se dokáže sám o sebe a o to, na čem mu nejvíc záleží, postarat.

Létání pro začátečníky není film přelomový, ale je originální, jeho humor je příjemný a osvěžující tím, jak divák cítí, že postavit se strachu všemi prostředky je nelehké, ale úlevné.

Herecky filmu vévodí Timothy Spall (mj. známý ze série filmů Harry Potter) jako válečný veterán s bohatými zkušenostmi, které neváhá uplatnit, neméně přesvědčivá je i Lydia Leonardová jako Sarah.

Létání pro začátečníky
Island/Velká Británie/Německo 2023, 93 min. Režie: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, hrají: Lydia Leonardová, Timohty Spall, Ella Rumpfová a další
Hodnocení: 75 %

RECENZE: Klíč svatého Petra je splácaná vánoční moralita

Kultura

RECENZE: Druhý Aquaman hledá ztracené království i svůj účel před restartem komiksového vesmíru

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám