Hlavní obsah

RECENZE: Krása tohoto šperku jde až na krev

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarnice Nicole Taubingerová se narodila v Mnichově a šperkařství studovala v Anglii a USA. Několik let se živila jako šperkařka v mnichovském zlatnictví, kde získala praxi a řemeslo. V současné době pracuje na volné noze, žije střídavě v České republice, Německu a Chorvatsku.

Foto: Právo - Jan Šída

Podprsenka ze zlatého ostnatého drátu potěší jistě každou moderní ženu.

Článek

Výstava v intimních prostorách galerie představuje Nicole jako umělkyni, která o svých pracích především přemýšlí. Vytvořit tělesné šperky z ostnatého drátu, takříkajíc přímo na tělo, je nápad originální. Podprsenka, kalhotky, trnová koruna, klobouk či náhrdelník z řezavého kovu jsou bezpochyby věci, které lze obdivovat pro jejich ladný tvar, nebezpečnost či bolestně zraňující krásu. Můžeme si také klást legitimní otázku – nakolik je lze využít prakticky?

Nicole Taubingerová na přiložených velkoplošných fotografiích ukazuje, že se dají opravdu na vlastním těle nosit. Jde spíše o to, jak dlouho a s jakým zraněním. Masochisté by ale byli určitě spokojeni měrou vrchovatou.

Foto: Právo - Jan Šída

Galeristka Eliška Lhotská s trnovou korunou.

Jenže takhle černobílé to není. Šperky jsou možná výstřední, ovšem ne provoplánově šokantní. Vždyť trnová koruna je silný symbol. Možná utrpení, možná určité naděje. A náhrdelník na krku ze stočeného drátu? Proč ne?  S vhodně volenou róbou může takový nápaditý doplněk krásu ženy (nebo i muže) jen podtrhnout.

Tělesný šperk má v sobě i určitý rozměr exhibicionismu. Je natolik výrazný, že se jím mohou honosit jen silné osobnosti. Musí totiž zvládnout nejen určitou nepraktičnost či bolestivost, ale také to, že bude jeho nositel středem pozornosti. A to ne každý zvládne.

Na druhou stranu, tento druh šperku má v sobě takovou dávku originality, že stojí za to obětovat část své osobnosti na oltář duchovní estetiky.

Nicole Taubinger: Go Nicole – Tělesný šperk
Galerie ZÁŘÍ, Praha, do 28. března

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám