Hlavní obsah

RECENZE: Kiss – příliš brzo na důchod

Po pravdě řečeno, je třeba si vybrat. Rozhodnout se, zda máte rádi americkou čtveřici Kiss s její komiksovou burleskou a teatrálním titanismem, opřeným o přímočarou glam rockovou muziku. Nebo vám připadá problematické, snad až směšné, když kytarista Paul Stanley opakovaně vyzývá oddané publikum, aby skandovalo jeho jméno, a dvaasedmdesátiletý Gene Simmons plivá v úvodu písně God of Thunder z roku 1976 (naštěstí stále umělou) krev.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skupina Kiss koncertovala v pražské O2 areně.

Článek

Pokud ovšem patříte k prvním jmenovaným, budiž vám líto, jestli jste promeškali středeční koncert v pražské O2 areně. Ne ani tak proto, že byl součástí definitivně posledního turné kapely, u rockových legend už jsme si zvykli, že poslední nemusí vždycky znamenat poslední, ale především proto, že byl opravdu dobrý.

Jako předkapela se představili The Last Internationale, americká rocková skupina, kterou tvoří newyorský kytarista Edgey Pires a zpěvačka Delila Paz. Za doprovodu akustické kytary okouzlila diváky šťavnatou folk-blues-rockovou muzikou blízkou třeba takové Janis Joplinové. A pak už zákulisní kamera sledovala na velkoplošných obrazovkách příchod rockových monster dlouhou chodbou ze šaten.

„Chtěli jste to nejlepší, dostali jste to nejlepší. Nejžhavější kapela na světě – Kiss!“ tradiční otevírací pokřik a Kiss startují přesně jako na legendárním albu Alive II písní Detroit Rock City. Zvuk zpočátku není úplně ideální, Stanleyho hlas jako by se topil v kouli, ale od počátku je jasné, že kapela hraje s obrovským nasazením a švihem. Následují klasické kusy Shout It Out Loud, Deuce, novější War Machine, prostě průřez předlouhou diskografií Kiss.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kiss na pražském koncertě.

Pochopitelně stranou nezůstává ani vizuální pojetí s více než bohatou pyrotechnikou, kterou by bylo možno charakterizovat lidovým úslovím – ran jak u Verdunu. Jako zpěvák se v rámci show představí i bubeník Eric Singer, a to dokonce u klavíru v baladě Beth z pera svého prapředchůdce Petera Crisse. V sólu na bicí se pro změnu vznese se svou soupravou až vysoko pod střechu haly, kam postupně zavítali i ostatní členové kapely. Prostě Kiss podívaná, jak se sluší a patří.

S O2 arenou se pak kapela rozloučí chytlavou Rock and Roll All Nite a při závěrečném reprodukovaném hymnu God Gave Rock ’n’ Roll to You zazáří nad scénou nápis KISS LOVES YOU PRAHA v národních barvách. Faktem zůstává, že odchod americké legendy do rockového důchodu by přece jenom stál ještě za zvážení.

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám