Hlavní obsah

RECENZE: Keith Stuart navazuje vztah skrze kostky

Právo, Lucie Zelinková

Keith Stuart napsal dojemnou a zároveň důležitou knihu o autismu. Jako otec autistického syna se v románu Kluk z kostek zaměřil na tento svět z pohledu táty, který svou roli nezvládá.

Foto: nakladatelství Plus

Obal knižní novinky Keitha Stuarta.

Článek

V minulém roce přišlo nakladatelství Paseka s překladem japonské knihy A proto skáču od Naokiho Higašideho. Přinesla odpovědi na zásadní a časté otázky ze světa autismu. Prozaicky pak téma zpracoval Eli Gottlieb v románu Nejhodnější chlapec.

Stuart zasadil svého hrdinu do situace, kdy stojí těsně před rozpadem manželství. Nepodařilo se mu navázat vztah s osmiletým synem Samem a tato neschopnost se plně odrazila na jeho vztahu se ženou i na životní energii. Zajímavým momentem knihy je atmosféra vyprávění. Otec nevystupuje stoprocentně mateřsky, plně obětavě, ochoten udělat vše pro dobro svého dítěte. Naopak snahu vzdává, nechce přinést oběť, bojí se, chce žít normálně. Vyprávění proto není bolestné ani přehnaně dojemné. Je střídmé, s mírným citovým odstupem.

Hrdina Alex vystupuje jako obyčejný a obyčejně slabý, vyčerpaný muž. Neodsuzuje sám sebe ani se neobhajuje. Nastiňuje, jakou bezmoc cítil, než se mu podařilo něco změnit.

Populární počítačová hra Minecraft je v knize pojítkem, cestou, skrze kterou otec se synem navážou fungující vztah. Neplní tak pouze roli motivu v příběhu, nýbrž ho přesahuje. Dává nejen jiným rodičům v obdobné situaci impulz k tomu, aby také hledali alternativní cesty k porozumění si s jedinci trpícími autismem.

Keith Stuart: Kluk z kostek
Plus, překlad Johana Eliášová, 352 stran, 329 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

  • Kluk z kostek -  Matěj Pospíšil, Keith Stuart

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám