Hlavní obsah

RECENZE: Invalida: Černý humor baví, jen měl začít dřív

Novinka slovenského scenáristy Tomáše Dušičky a režiséra Jonáše Karáska (Kandidát, Amnestie) Invalida má za sebou mimořádně úspěšné tažení slovenskými kiny a nyní se pokusí bavit stejně dobře i české diváky. Jejími hrdiny jsou mstitel na invalidním vozíku v podání Gregora Hološky a jeho kamarád, kterého hraje Zdeněk Godla.

Trailer k filmu Invalida (2023)Video: CinemArt

 
Článek

Jsme na slovenském maloměstě na počátku devadesátých let, jimž vládnou šusťákové soupravy, velké kazeťáky, videopůjčovny a rozvíjející se organizovaný zločin. Laco (Hološka) je údržbář v tamním muzeu, na svou práci je hrdý, ale zároveň je to, mírně řečeno, vznětlivý muž, kterého rozčílit není žádný problém pro rodinu ani nadřízené. Rodinná hádka a kazeťák vyhozený z okna odstartují sled událostí, kvůli nimž se ocitne ve špatnou chvíli na špatném místě a vinou místních mafiánů to s ním nedopadne dobře.

Od smrti ho sice zachrání cikán (ve filmu nikdy nepadne slovo Rom) Gabo (Godla), ale Laco je pro zbytek života odkázán na invalidní vozík, a ještě k tomu má pověst nespolehlivého alkoholika. Rozhodne se tedy vykonat strašlivou pomstu…

Foto: CinemArt

Nová černá komedie Invalida se nekorektního humoru nebojí.

Dušička s Karáskem vyprávějí příběh velmi originálním způsobem, na který si divák musí v první polovině zvyknout. Vypravěčem je totiž právě Gabo, který má na policii svědčit o tom, co se v muzeu, kde ho policisté našli, stalo.

Jeho svědecká výpověď ovšem přivádí policisty až k nepříčetnosti. Gabo je přiznaně inspirován dobrým vojákem Švejkem. Neustále odbočuje od toho, nač je tázán, přičemž to, co vykládá, s předmětem výslechu zdánlivě nemůže souviset.

Soustředí se na to, co policisté považují za nejméně podstatné, vypráví věci, které je absolutně nezajímají. Jeho dobrácká, vlídná tvář působí naivně, až hloupě, ale to, co vypovídá, začíná postupně dávat smysl, a rozkrývá tak jeho pomstu z docela jiného úhlu, než by to udělal kdokoli jiný.

Foto: Cinemart

Zdeněk Godla (vlevo) a Gregor Hološka jako velmi nepravděpodobní kamarádi.

Zhruba do poloviny film Dušičkovi i Karáskovi poněkud drhne. Vtipného je pomálu, ale pokud ano, člověku až zatrne. Například když ředitelka muzea nad vozíčkářem běduje, nač držet v práci údržbáře, když nedokáže vyměnit žárovku. Pak ale najednou film konečně chytí dech a rozjede se komedie, která baví čím dál víc.

Vtipně vymyšlenou a realizovanou pomstou, nekorektností, ale nikoli rasismem, za vlasy přitaženou politickou satirou, která ale není násilně implantovaná, přirozeně vyplývá z absurdního děje. A také nevídanou ukázkou přátelství, které by za jiných než právě těchto konkrétních okolností nikdy nevzniklo, ale stane se asi tím nejsilnějším a nejpevnějším, co oba hlavní hrdiny v životě potkalo.

Cikán je cikán, Zdeněk Godla nacista. Rytmus má vlasy. Slovenský Invalida míří do českých kin

Film

Mnohé stojí na hereckých výkonech Gregora Hološky a Zdeňka Godly, kteří vytvořili skvělou dvojici nepravděpodobných, a přesto uvěřitelných kamarádů. Hološka hraje svého Laca s naprostou přesností jako typického cholerika a Godla si role jednoduchých dobráků, které mu jsou předurčeny už od seriálu Most!, vypracoval k dokonalosti. Role jsou samozřejmě jedna za druhou maličko stereotypní, nicméně právě ta v Invalidovi je přesná.

Foto: CinemArt

Rytmus (vpravo), jak ho neznáte. Ve filmu Invalida.

Výtka tedy směřuje k dramaturgii filmu, která je nevyrovnaná. Humor přichází jen zvolna, a když se naplno rozjede, může být pro některé diváky už trochu pozdě. Přesto jde o komedii, jakou jsme od našich nejbližších sousedů ještě neviděli. A vzhledem k tomu, že se film s postupem promítacího času zlepšuje, odejdou diváci spokojeni.

Invalida
Slovensko 2023, 108 min. Režie: Jonáš Karásek, hrají: Gregor Hološka, Zdeněk Godla, Ivo Gogál, Daniel Fischer a další
Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám