Hlavní obsah

RECENZE: Grandiózní výpověď o posedlosti a snu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí novocirkusový soubor Losers Cirque Company je na festivalu Letní Letná pravidelným hostem. Letos zde představil svůj poslední projekt Grandiózní, v němž pod režijním vedením Matyáše Ramby zašel zatím nejdál na cestě k divadelnímu tvaru a příběhu.

Foto: Archiv Letní Letná

S lehkostí prováděná akrobacie je silnou stránkou Losers Cirque Company.

Článek

I Loseři se v něm pustili do nejcitlivějšího tématu mířícího k samotné podstatě jejich činnosti. Rozehrávají příběh rozpadajícího se souboru, který se ze všech sil snaží udržet nad vodou, přičemž bojuje nejen s grantovou agenturou o finanční podporu, ale i s nepochopením rodiny a sebedůvěrou akrobatů. A vše má vyřešit projekt se smělým názvem Grandiózní.

Před téměř rokem prezentovaná premiéra v branickém Divadle Bravo! sklidila oprávněné kritické výtky za chatrnou dramaturgickou propracovanost a hereckou i režijní rozpačitost. Představení, které Lukáš Macháček, Jindřich Panský, Matěj Petrák, Vítězslav Ramba a francouzská tanečnice Juliette Jean předvedli v úterý v českém stanu na Letní Letné, přineslo novou kvalitu a může se směle postavit vedle zahraničních produkcí.

Inscenaci prospělo prokrácení, dynamičtější provázání jednotlivých čísel a v neposlední řadě i prostor manéže, kde se lépe navazoval kontakt s publikem. To se s příběhem ztotožnilo od prvních chvil a nepokrytě fandilo jeho aktérům až do závěrečných bouřlivých ovací.

Foto: Archiv Letní Letná

Lukáš Macháček na cyr wheelu ve finále představení.

Potlesk sklidil jak dramatický souboj Matěje Petráka se světleným kuželem reflektoru i se sebou samým, tak eskapády drsného uzdravování pacienta Vítězslava Ramby, stejně jako Julietta Jean tančící na stále posunovaném koberci. Skvělý byl Jindřich Panský ve své cukrářské show i závěsné akrobacii, při níž se beznadějně zaplétá do kabelů k osvětlení bizarní věže, kterou akrobaté skládají z nalezených svítidel jako maják své vize. A když ji nakonec rozblikal Lukáš Macháček temperamentním číslem na cyr wheelu, diváci jásali nadšením.

Inscenace zřetelně vyzrála a získala na grandiozitě inzerované v názvu. Doufejme, že si ji udrží i na své domovské scéně v pražském Braníku. Na Letné se Loserům podařilo kromě špičkové akrobacie předvést i silné téma o posedlosti a oddanosti profesi.

Losers Cirque Company: Grandiózní
19. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, Praha, premiéra 23. srpna.
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Společnost GASPARD

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám