Hlavní obsah

RECENZE: Tři krát dvě může být víc než šest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský soubor Compañía de Circo „eia“ je na pražském festivalu Letní Letná nováčkem. Tvoří ho tři muži a tři ženy, kteří skrze párovou akrobacii zkoumají mezilidské vztahy a komunikaci.

Foto: Filo Menichetti

Španělští akrobaté hrají o lidském těle a komunikaci.

Článek

Úvod je až tajuplný. Na principu černého divadla se ze tmy do ostrého světelného paprsku vynořují části lidských těl – noha, ruka, hlava, záda. A postupně skládají postavu nikoli podle zákonů anatomie, ale podle pravidla hry.

Pak se na scéně objeví muž, který, zdá se, hledá sám sebe. A po něm další, dochází k zpočátku hodně nedůvěřivému kontaktu, postav přibývá a rozjíždí se párová akrobacie.

Působivá je sekvence, kdy jeden z mužů hraje na klavír a svou hrou doslova ovládá drobnou akrobatku, jejíž tělo se zmítá a škube v rytmu a emoci hudby. Škoda že soubor u živé hudby nezůstal, po zbytek představení tvoří nahraná hudba jen neurčitý podkres akrobatických čísel.

Zaujme i práce se stínohrou na obřím plátně, kdy jeden z akrobatů komunikuje se svým oživlým obrazem jak z Andersenovy pohádky Stín. A zážitkem je dvojice dívek provozující s velkou energií a klaunským humorem náročnou párovou akrobacii.

FOTO: Akrobatická a ohňová show, nejen to představuje Letní Letná

Kultura

Je jich šest, ale dokážou vyvolat dojem, že je jich v manéži mnohem víc. Mají úžasnou energii, taneční ladnost a vláčnost pohybů, jednotlivá čísla dokážou většinou propojovat v dynamický celek a jejich show nepostrádá trochu absurdní humor.

Pracují se dvěma multifunkčními dřevěnými objekty připomínajícími dům s mnoha otvory, volně se naklánějícími a popojíždějícími po jevišti. A také s nápaditým svícením.

Nevýhodou jejich produkce je, že ne ze všech míst v šapitó je dobře vidět, ideální pozici mají pouze diváci sedící frontálně k jevišti. Show má také dost pomalý rozjezd a návaznost některých čísel občas drhne. I tak je ale Nyue silným zážitkem, který diváky vtáhne do tématu tajemství lidského těla a partnerství. Na Letní Letné je jejich show k vidění až do 31. srpna.

Compañía de Circo „eia“: Nuye
19. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, Praha, režie Roberto Magro, Armando Rabanera Muro, Fabrizio Giannini, psáno z představení 15. srpna.
Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Společnost GASPARD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám