Hlavní obsah

RECENZE: Cirkusový svět opletený sítí porozumění

Švédský soubor Cirkus Cirkör je v Praze dobře známý. Na Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná přijel letos již počtvrté. Přivezl novou verzi inscenace Knitting Peace (Pletený mír), kterou Pražané měli poprvé možnost vidět už v roce 2013.

Foto: Mats Bäcker

Obří klubka slouží jako prostor pro akrobacii.

Článek

V uvedeném roce 2013 soubor zveřejnil „výzvu k pletení“ a setkal se s nečekanou odezvou. Z celého světa k němu proudily pletené výrobky, z nichž možná některé slouží představení dodnes.

Pletení může lidi sbližovat, ale také oddělovat. V pletených sítích se dá viset, schovat, padat i zabloudit. A plést se dají nejen sítě, ale i loutky, na nichž lze demonstrovat svůj vztah k okolnímu světu.

Když akrobatka drží v ruce pleteného panáčka, může ho pohladit, zamávat jeho ručkou divákům, ale také mu ji může utrhnout, anebo ho dokonce rozpárat. Drobné něžnosti i krutosti prostupují celým představením a je na divácích, kterou z nich si vyberou.

Foto: Mats Bäcker

Soubor předvádí špičkovou akrobacii na volně prověšených lanech.

Sítě, lana i klubka všech velikostí jsou nejen tématem, ale i prostorem pro akrobacii, a to velmi náročnou, při níž se dívky vznášejí na lanech s lehkostí popírající zemskou tíži, muž balancuje na volně prověšeném laně, dokonce na něm jezdí i na jednokolce a ještě přitom hraje na housle.

Akrobaté zavěšení v balonové kleci sami sebe oplétají právě vytvářenou sítí, balancují na klubíčkových koulích a jejich pohyby mají eleganci tance. Tu podporuje i skvělá hudební stránka inscenace, živě vytvářená výborným houslistou a vokalistou v pozadí, k němuž se připojují svými hlasy i sami artisté.

Foto: Mats Bäcker

Knitting Peace je i výtvarně působivé divadlo.

Knitting Peace má humor, myšlenku i výtvarnou poezii, dotvářenou sugestivním svícením do šedobílé scény.

Pětice akrobatů utvrzuje v diváky v poznání, že jeden bez druhého nejsme ničím. Malá modro-žlutá vlaječka zavěšená na laně a panáček uložený s něhou do síťoviny jen němě napoví, že tento svět je potřeba oplést sítí porozumění.

Cirkus Cirkör: Knitting Peace
19. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, Praha, psáno z představení 15. srpna.

Hodnocení: 100 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám