Hlavní obsah

RECENZE: Duchařský příběh s hity Waldemara Matušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po muzikálech Mýdlový princ, Čas růží a Kvítek mandragory s hity Václava Neckáře, Karla Gotta a Heleny Vondráčkové měl 30. září v pražském Divadle Broadway odloženou premiéru muzikál Láska nebeská s písněmi Waldemara Matušky, jehož je Právo mediálním partnerem.

Foto: archív Divadla Broadway

Nikola Ďuricová jako Kristýnka a Peter Pecha jako Jáchym v muzikálu Láska nebeská.

Článek

Autor scénáře a režisér Zdeněk Zelenka nechtěl vytvořit příběh, který by jakkoli vycházel ze zpěvákova života a soustředil se na písně, v nichž se zpívá o příjemnostech i strastech životní pouti, a hlavně o lásce. V muzikálu jich zazní celkem osmadvacet a až na výjimky, jako je Závidím nebo Mám malý stan, jsou to opravdu hity z Matuškova repertoáru Jó třešně zrály, Tisíc mil, Tereza či Růže z Texasu. Předností Zelenkova scénáře je fakt, že do příběhu zapadají tak, že působí, jako by byly napsány pro jeho jednotlivé situace.

Zelenka písně zřetězil do duchařské komedie, jež divákům nemůže nepřipomenout kdysi oblíbený a nyní znovu reprízovaný britský televizní seriál o detektivech Randallovi a Hopkirkovi, ale jeho komedie je koncipovaná jako ryze český a původní, tak trochu pohádkový příběh s laskavým Pánembohem v podání Petra Kostky.

Jde v něm o dva bratry, z nichž starší se po zbytečné smrti při autonehodě se svolením Boha vrátí na svět, aby se postaral o svého mladšího bratra, neurotického otce a dívku Kristýnku. Postava mrtvého Jáchyma, jehož vidí jen jeho bratr Ondřej, působí řadu jevištně vděčných komediálních situací, které oživují jinak dost sentimentálně laděnou hru i inscenaci.

Foto: archív Divadla Broadway

Josef Vojtek si zahrál roli táty Františka a Milan Peroutka mladšího syna Ondřeje.

Staršího Jáchyma si na premiéře zahrál a zazpíval Peter Pecha, Ondřeje Milan Peroutka, Kristýnku Nikola Ďuricová. Ve vděčně napsaných komediálních rolích se blýskly Naďa Konvalinková jako Fortelná a Dita Hořínková jako excentrická Zuzana Metelková. V roli táty Františka zaujal zpěvem, méně už přehrávaným hereckým projevem Josef Vojtek.

Muzikál Láska nebeská připomněl, že Matuškovy hity opravdu nezestárly, nicméně i to, že jejich interpret jim dal nezaměnitelnou kvalitu, což potvrdila i jediná autentická nahrávka s Matuškovým hlasem. A také to, že nejsou až tak snadné, takže někteří interpreti měli co dělat, aby se s nimi po pěvecké stránce se ctí vyrovnali.

Nicméně, právě díky krásným písničkám i komedii s nezbytným happy endem se Láska nebeská jistě zařadí mezi repertoárové trvalky Divadla Broadway. Starší generace si ráda potichu zabrouká s interprety hity svého mládí a pro mladší možná bude Waldemar Matuška a jeho písničky příjemným objevem. Ostatně láska je vděčné téma pro všechny generace.

Láska nebeská
Scénář a režie Zdeněk Zelenka, scéna a projekce Petr Hloušek, kostýmy Roman Šolc, hudební aranžmá Daniel Hádl, choreografie Leona Qaša Kvasnicová, producenti Oldřich Lichtenberg a Michal David.
Premiéra 30. září v Divadle Broadway
Hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám