Hlavní obsah

RECENZE: Dobře rozehraná komedie v Kalichu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský dramatik Stefan Vögel nabízí ve svých komediích dobře napsané situace i herecky vděčné postavy. Platí to i o Dobře rozehrané partii, kterou uvádí pražské Divadlo Kalich.

Foto: Richard Kocourek

Barbora Hrzánová a Radek Holub jsou skvělými a citlivými hereckými partnery.

Článek

Vdovec Fred Kowinski žije vzpomínkami na léta strávená na frontě druhé světové války. Jednou týdně ho navštěvuje kamarád Walt, který s ním sdílí jak válečnou minulost, tak i nekonečnou šachovou partii.

Fred je zavilý samotář a morous, u něhož žádná hospodyně nevydrží déle než pár hodin. Až na Rosalindu, která mu obrátí život naruby.

Režisérka Lída Engelová hru uvedla před lety v Městských divadlech pražských s Janem Vlasákem, Petrem Štěpánkem a Jitkou Smutnou. Teď se k ní vrací v Kalichu s novým obsazením, které znamená i nový pohled na její hrdiny.

RECENZE: Poslední večeře bosse Dona Buosa

Kultura

Freda jako by autor napsal na míru eruptivního herectví Radka Holuba. Naplnil ho neodolatelnou směsicí arogance, sršaté ježatosti a šarmu.

V první části inscenace sice válcuje Holub své okolí tsunami egoistické energie natolik, že jeho výkon je jedno velké sólo a je těžké s ním vstupovat do partnerství. Po pauze ale předvede jemnější odstíny postavy a dokáže, že je mistrem komediálního žánru.

Italsko-německá hospodyně Rosalinda je pro Barboru Hrzánovou příležitostí předvést všechny rejstříky jejího hereckého talentu, od jižanského temperamentu až po rafinovanou ženskost, jíž na Freda zapůsobí. Engelová oběma narežírovala skvostný vstup do druhé poloviny večera, kde jejich partnerství zazáří naplno.

Neztratí se vedle nich ani Lukáš Jurek jako Walt, který jim dokáže jak nezištně nahrávat, tak i přesně umisťovat pointy brilantního dialogu.

V roli Fredova syna Leonarda se spolu se svými rodiči poprvé na jevišti představil Antonín Holub, který se do Prahy vrací po studiu herectví v Paříži. Od rodičů má v sobě velkou dávku herecké energie. Umí ji ale invenčně směřovat k charakterizaci postavy, kterou v průběhu děje zajímavě proměňuje.

Dobře rozehraná partie je opravdu skvěle rozehranou komedií, která kromě salv smíchu vyvolá i soucit s postavami, jejich osaměním a touhou po obyčejném lidském kontaktu.

Stefan Vögel: Dobře rozehraná partie
Překlad: Magdalena Štulcová, režie: Lída Engelová, scéna: Ivo Žídek, kostýmy: Barbara Horáková Fehérová. Premiéra 8. listopadu v Divadle Kalich, Praha
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Vyrypajevův překombinovaný Višňový sad

Kultura

RECENZE: Tenká zeď mezi komedií a krutostí

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Kalich

Reklama

Výběr článků

Načítám