Hlavní obsah

RECENZE: Deník uprchlice je kniha pro jedny i druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knih o tom, co zažili lidé, kteří z Ukrajiny utekli před válkou, přibývá a přibývat bude. Pokud budou takové jako Deník uprchlice od Oksany z Ukrajiny (autorka zvolila tento pseudonym), bude pro všechny snadné pochopit, že vpád Ruska na Ukrajinu nemá opodstatnění a že to, co ruští vojáci v cizí zemi páchají, jsou zločiny jako vystřižené z učebnice hrůzy.

Foto: Brána

Obal knihy

Článek

Právě v popisu zvěrstev, která agresoři páchají, je Oksana z Ukrajiny velmi přesvědčivá. Nepotřebuje přitom vplouvat do detailů, nemusí popisovat, jaké to je, když vojáci znásilňují ženy a děti na ulici.

Stačí jí k tomu jednoduché věty, prostá konstatování. To proto, že než se k těmto pasážím v knize dostala, přiblížila zlom ve svém životě tak autenticky, že to čtenáře vede k tomu představit si, jak by se asi při takovém napadení zachoval on. Tím si získala důvěru.

Oksana z Ukrajiny je literárně zručná. S krátkými větami zachází takovým způsobem, že její vyprávění je jako svižný hudební videoklip, do popisu prožitků či pocitů se zase dokáže ponořit tak, že stojí za to přečíst si a prožít do písmen vetkanou emoci ještě jednou. Její vyprávění je příjemně přímočaré a jsou v něm přirozeně vetknuté pokora ke všemu, co v sobě nemá násilí, i touha zase zažít takové dny, jaké zažívala se svou dcerou před vpádem ruských vojsk do její země.

Pochází z uměleckého prostředí. Jelikož je hrdá na umělecký život ve své Oděse, nejenom že ho představí a vychválí, ale věnuje se i nesporně zajímavé historii města.

Na jiném místě přibližuje také dějiny Užhorodu, města, které leží kousek za slovenskou hranicí. Tyto okamžiky jsou symbolem naděje a víry, že se jednou bude moci vrátit k životu, který se jí zdál být leckdy nelehký, ale za nějž by dnes dala v podstatě cokoli.

Deník uprchlice je knížka pro ty, kteří s ukrajinským lidem soucítí a podporují ho, stejně tak pro ty, kteří s takovým postojem mají problém. Pokud nebudeme znát příběhy žen, mužů a dětí, nad jejichž hlavami se střílelo a kteří před tím utekli, nepochopíme, proč putují světem.

Oksana z Ukrajiny: Deník uprchlice
Brána, překlad Adam Havlín, 191 str., 299 Kč
Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Deník uprchlice - Oksana Maslova (2022, pevná)

Reklama

Související témata:
Kniha Deník uprchlice

Související články

Nové knihy: Bublanová, Goldsteinová a Čapek

Občas se člověku obrátí život naruby v pár minutách. Někdy jen v osobním životě, jako v knize Pozůstalí, jindy doslova v národním měřítku, o čemž vypráví...

Výběr článků

Načítám