Hlavní obsah

Nové knihy: Bublanová, Goldsteinová a Čapek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se člověku obrátí život naruby v pár minutách. Někdy jen v osobním životě, jako v knize Pozůstalí, jindy doslova v národním měřítku, o čemž vypráví publikace autorky z Ukrajiny Deník uprchlice. Mimo to čeká na čtenáře ještě dílo zabývající se trénováním všech druhů pamětí, básnická sbírka s městskou tematikou, a navrch audiokniha Čapkova románu Továrna na absolutno.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Laura Daveová: Jeho poslední slova

Než Owen Michaels zmizí, podaří se mu zanechat své ženě Hannah poslední zprávu: Ochraň ji. Hannah přesně ví, koho má na mysli. Svou dospívající dceru Bailey, která v dětství tragicky přišla o matku. A která nechce mít s novou manželkou svého otce vůbec nic společného...

Ikar, 296 stran, 399 Kč

Obal knihy

Alžběta Bublanová: Pozůstalí

Když její manžel spáchá sebevraždu, zhroutí se Jitce svět. Zůstane sama s osmiletým synem, který se jí vzdaluje, manželovou rodinou, která jí Pavlovu smrt vyčítá, a především s trýznivými otázkami, na něž nedokáže najít odpovědi.

Čekají ji dlouhé měsíce tápání, přešlapů a snahy, aby se stala silnou ženou, která se dokáže postarat nejen sama o sebe, ale hlavně o své dítě.

Ikar, 208 stran, 359 Kč

Obal knihy

Oksana z Ukrajiny: Deník uprchlice

Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že se vám celý svět obrátil vzhůru nohama. Do vaší země vtrhla vojska cizí armády a nic už nebude jako dřív. Vše se otřásá v základech a vás svírá všudypřítomný strach – o život a budoucnost sebe sama, svých nejbližších, své země.

Tato kniha je deníkem Ukrajinky, která stejně jako mnoho jiných v zoufalé situaci zvolila útěk a se svou osmiletou dcerou absolvovala strastiplnou cestu z Oděsy přes Lvov, Užhorod, Čop a Ostravu do Prahy.

Brána, 192 stran, 299 Kč

Obal knihy

Klára Goldsteinová: Deště Maierniggu

Čtvrtá básnická sbírka autorky znovu rozeznívá melodii měst. Tentokrát nad jejich střechami neletí v podobě sokolice, ale stoupá a klesá v ulicích po jednotlivých tónech durových a mollových stupnic, které slyší v deštích, jež město pravidelně zalévají. Spolu s ním je zavlažována láska, vášeň, spojení a odloučení – ona a on. To tónina rozhoduje o všem. Akord, v němž kapky dopadají na zem, ji jen stvrzuje.

Odeon – Edice poezie (Svazek 10), 72 stran, 199 Kč

Obal knihy

Veronika Nešporová: Mozkocvična

Každému se jistě někdy stalo, že zapomněl na důležitou schůzku v nabitém diáři, jméno bratrance svojí bývalé přítelkyně nebo šestnáctou položku z nákupního seznamu. To je vcelku normální a děje se to nám všem.

Ovšem zbystřit bychom měli ve chvíli, kdy lovíme marně v paměti adresu svého domova, a nejen že si nepamatujeme, co máme koupit, ale často ani nevíme, jestli jsme měli zamířit do trafiky pro voňavý tabák nebo si zajít do lékárny a nechat si zabalit veškerou ginkgo bilobu, kterou zde mají. Kniha je plná cvičení na krátkodobou i dlouhodobou paměť, fantazii a slovní zásobu.

Pointa, 288, 329 Kč

Obal knihy

T. L. Swanová: Bez zábran

Mým oblíbeným koníčkem je rozčilování Elliota Milese. Už jen pohled na šéfovu pohlednou tvář mě nutí k sarkastickému úšklebku. Bůhví, čím si vysloužil pověst Casanovy. Jak to, že po něm touží miliony žen i přes jeho děsnou povahu? Co sakra dělám špatně? Znechucená svým milostným životem se pod falešným jménem přihlásím do seznamovací aplikace a začnu si psát s mužem jménem Edgar.

Metafora, 464 stran, 449 Kč

Obal knihy

Karel Čapek: Továrna na absolutno

Proč po celém světě jako lavina vzrůstá náboženské běsnění a lidská touha po dokonalém štěstí? Nechtěným efektem zázračného stroje na výrobu energie je totiž vytvoření „Absolutna“ – esence působící na lidstvo a jeho jednání ve formě božího poznání...

Chaos a šílenství na sebe nenechají dlouho čekat. Podaří se lidstvu zastavit celosvětovou vlnu násilí a ukončit krvavou náboženskou válku? Dystopický román Továrna na absolutno byl poprvé publikován v roce 1922 ve formě fejetonů vycházejících na pokračování. Jejich popularita pak přiměla Karla Čapka dílo přepracovat a vydat jako román. Autorovo nadčasové varování před společenskými důsledky náboženských dogmat neztrácí na aktuálnosti ani sto let od svého prvního publikování.

Text čte herec Ivo Marták.

SAGA Egmont, 5:53 hodin, 229 Kč

Obal audioknihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám