Hlavní obsah

RECENZE: Cesta do Tvojzemí. Nesnadná pouť do dětské fantazie

Slovensko-česko-belgický 3D animovaný film Cesta do Tvojzemí napsali scenáristé Barbora Budinská, Katarzyna Gondeková a Peter Budinský, který je zároveň jeho režisérem.

Trailer filmu Cesta do TvojzemíVideo: Cesta Do Tvojzemí

 
Článek

Ambiciózní film pro děti vznikal téměř šest let s rozpočtem 94 milionů korun, pracovalo na něm více než patnáct výtvarníků a animátorů z řady evropských zemí, světovou premiéru měl na zahájení letošního Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.

Vypráví příběh desetiletého Rikiho, který zachytí signál vysílaný tajemným zářivým kamínkem a uteče do světa fantazie z šedého a bezútěšného domova, kde jeho život omezuje nemocné srdce.

Kamínek, který je zdrojem velké síly a jejž by chtěl získat každý, se ukryje v Rikiho nemocném srdci a zavede ho do Tvojzemí, světa, kde opice i krkavci mluví lidskou řečí a po poušti se procházejí neskutečné stroje.

RECENZE: Lehce natvrdlému Predátorovi to nandá holka s lukem

Film

Tam se Riki seznámí se zhruba stejně starou, drzou holkou Emmou, opičím generálem Tidlingem, robotem a poradcem prezidenta Tvojzemí Kovomanem, s kapitánem parní lodi a dalšími postavami. S těmi pak prožívá velké dobrodružství pro záchranu vlastního života i fantazijního světa.

Scenáristé napsali příběh, který není v dětském filmu úplně běžný. Nevlídné sídliště, kam se Riki stěhuje jen s mámou, přičemž zoufale touží po tátovi, který se vypařil z jeho života. A nemoc, která nemusí skončit dobře. To jsou témata rozhodně aktuální, zažívá je nejedno dítě, přesto je dost riskantní s takovým příběhem přijít.

RECENZE: Rodinná komedie Střídavka své diváky neurazí

Film

Tím spíše, že ani výtvarná stylizace není nijak líbivá, propracovaný industriální styl připomíná videohry (s výraznou a dobře ladící hudbou Martina Hasáka), ale také zdůrazňuje šeď paneláků i rachot strojů, což podporuje spíše temné ladění celého filmu. To nemusí být malým dětem příjemné, přitom jde o vysloveně dětský příběh.

Velmi dobré je herecké obsazení. Postavy namluvili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička, Václav Neužil a další herci výrazných a dobře odlišitelných hlasů.

RECENZE: Slíbili tarantinovský šinkansen, přijel motoráček s Bradem Pittem

Film

Cesta do Tvojzemí má své kvality zejména v odvaze posunout dětský film k hlubším tématům, než je obvyklé, ale jeho cesta k divákům možná nebude úplně snadná.

Cesta do Tvojzemí
Slovensko, Česko, Belgie 2022, 86 min. Režie: Peter Budinský, hrají: Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička, Václav Neužil a další.

Hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám